Twee besmettingen bij Ardo: “Maandag gaan we alle personeel van ‘de wortelwasserij’ testen”

© belga
Wouter Vander Stricht

Diepvriesgroentenproducent Ardo uit Ardooie zal maandag alle personeelsleden van één afdeling, de wortelwasserij, testen. Er werken 30 mensen. Twee van hen, die nog in een subafdeling samen werkten, testten positief. De collega’s uit de subafdeling – vijf in totaal – zitten nu ook thuis in afwachting van de test. De hele afdeling gaat ook tijdelijk dicht.

Tijl Goens, regiodirecteur voor België, Nederland en Duitsland bij de Ardo Group, predikt rust. “We werden op de hoogte gebracht van een positieve test bij een van onze mensen. Die werd getest omdat de persoon waarmee hij samenwoont ook positief had getest.”

“Het personeelslid werkt in wat wij de wortelwasserij noemen. Een apart gebouw in de Wezestraat en in feite ook een apart bedrijfje: Ardo E. Haspeslagh. Daar gebeurt onder meer het voorwassen van wortelen en andere groenten die erg vuil zijn. Maar in datzelfde gebouw zit ook een onderhoudsdienst en worden de kisten hersteld. Het is op die laatste dienst, waar vijf personen werken, dat de besmetting zich heeft voorgedaan. Die collega’s zitten thuis en ondergingen een test. Ondertussen heeft één collega ook positief getest. Als directie hebben wij nu besloten om maandag alle personeelsleden van de wortelwasserij, 30 in totaal, te testen. Dat doen we louter preventief, omdat het contact onder de personeelsleden miniem is. Ook met de andere afdelingen is er nauwelijks contact. We hebben ook besloten om de hele afdeling voorlopig dicht te houden, gezien er toch geen dringende zaken moeten gebeuren.”

“Ons bedrijf kun je niet vergelijken met Westvlees. De arbeiders werken veel verder van elkaar”

“We hebben van meetaf aan ons zeer streng aan de coronamaatregelen gehouden. Het thuiswerk wordt al vanaf maart gestimuleerd. Bij ons is het ook zo dat wie zich van de ene afdeling naar de andere verplaatst, verplicht is een mondmasker op te zetten.”

De vergelijking met een bedrijf als Westvlees gaat volgens Tijl Goens ook niet op. “Ons productieproces is veel meer geautomatiseerd. De mensen werken in grote hallen en op grote afstand van elkaar. Het gebeurt wel eens dat een ploegbaas dichter moet komen om iets duidelijk te maken, maar in die situaties is ook een mondmasker verplicht.”

Burgemeester Callens: “Nog geen mondmaskerplicht in centrum”

Het aantal besmettingen in de gemeente Ardooie loopt op. Volgens de cijfers tot en met donderdag 13 augustus telde Ardooie zes nieuwe besmettingen in de laatste week. Burgemeester Karlos Callens: “Daarvan zijn we ons bewust, we moeten extra waakzaam zijn. In Ardooie is een mama van 24 met twee kindjes van 5 en 4 jaar is besmet. Ook twee van onze besmettingen zijn gelinkt aan Westvlees in Staden. Maar we overwegen nog geen mondmaskerplicht in het centrum.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier