Troostboom maakt van Astridpark collectieve troostplaats
Nog tot eind mei heeft het Astridpark een collectieve troostplaats: een Troostboom met 144 gekleurde linten die samen een gedicht vormen. “Elke Kortrijkzaan, jong of oud, kan de Troostboom een persoonlijke boodschap sturen.” Het initiatief maakt deel uit van de nationale tiendaagse troostcampagne ‘Heel het land’.
De Kortrijkse Letterzetter Anneleen Van Offel inspireerde zich op een oude traditie van koortsbomen. Het volksgeloof vertelt namelijk dat als een lapje stof aan een speciale boom wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat koorts of ziekte verdwijnt.
“Het wordt bij ons een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen, verdriet hebben om iets: een ruzie, een scheiding, overlijden, enzovoort”, vertelt Anneleen die samenwerkte met de twee voormalige dichters van het Collectief van de Letterzetter Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven.
Het gedicht bevat 32 regels verspreid over 144 gekleurde linten. “Op elke lint staat een stukje tekst, het gedicht is dus niet helemaal zichtbaar. Dat symboliseert de huidige tijd waarin de gemeenschap ‘versplinterd’ wordt door onder meer corona en minder goede tijden, maar toch samenkomt en samenhangt en hoopt op betere tijden. De boom en de linten zijn dus ook een symbool voor hoop: een hernieuwde verbinding.”
Aan de Troostboom staat ook een brievenbus. Elke Kortrijkzaan, oud en jong, kan een briefje posten. Ze kunnen een formulier afhalen bij de Openbare Bibliotheek, wijkcentrum Overleie en Crematorium Uitzicht en dat invullen.
“Iedereen mag ook zelf iets schrijven: over hun gemoedstoestand, verzuchtingen, wat ze missen, enzovoort. De Letterzetter stuurt hoe dan ook een antwoordje en de kinderen krijgen een apart geschenkje”, aldus Vincent Coomans als initiatiefnemer van het project Letterzetter en Memento.
De Troostboom is namelijk het slot van het Memento Woordfestival 2021. Het project wordt door Openbare Bibliotheek Kortrijk gecoördineerd, samen met Poëziecentrum, Crematorium Uitzicht, Wijkcentrum Overleie en Reveil Vlaanderen. “Het Astridpark wordt met de Troostboom een plek voor collectieve troost maar het is ook een boom voor de levendige buurt.”
(PVH/ foto’s JVGK/Stad Kortrijk)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier