Troost krijgt plek in tuin Sint Jan de Deo

Redactie KW

In de energetische tuin van het OC Sint Jan de Deo kan je sinds kort naar een Troostplek, een plek voor iedereen die even wil zitten om rust, stilte, troost en hoop te vinden. De tuin van het ortho-agogisch centrum in Handzame is een van de 20 plekken in Vlaanderen waar een Troostplek is geopend.

“De Troostplek komt in het Saarbos, genoemd naar kinesiste Saar Dedrie die eind 2015 plots overleed”, legt directeur Wim Crommelinck uit. “Om daar even in alle rust bij te kunnen te kunnen stilvallen, maakten we een herinneringsplek in het Saarbos. Die herinneringsplek doopten we om in Troostplek toen Ferm tijdens de eerste coronagolf opriep om overal in Vlaanderen plekken in te richten om herinneringen aan geliefden achter te laten.”

Herinneringen

De Troostplek is bedoeld voor iedereen die even wil zitten en waar rust, stilte, troost en hoop te vinden is. “Er staan enkele kleinere bomen en vijf grote populieren, een kronkelende weg in het bos staat symbool voor het leven dat niet rechtlijnig is. Ertussen staat een kunstwerk dat bestaat uit twee elementen, gemaakt door OOkunst. Het ene element is een bank, het andere element een ijzeren structuur waaraan je een herinnering aan een geliefde kan achterlaten. Iedereen die in Kortemark een geliefde verloor, zal een houten plaatje krijgen waarop hij iets kan noteren en dan kan komen hangen aan die ijzeren structuur. Op die manier wordt het een kunstwerk, opgebouwd met herinneringen geschreven op hout.”

Steun van bevolking

Zowel Ferm, het Sociaal Huis Kortemark, Ookunst vzw en het oc Sint Jan de Deo startten een vijftal maanden geleden een werkgroep op waarbij toen nog niet duidelijk was hoe het concept ‘Troostplek’ een uitwerking zou krijgen. “Omdat we zelf al een herinneringsplek in gedachten hadden, pikten we hier graag op in. Bovendien vonden we het belangrijk om de lokale bevolking te laten participeren omdat zij ons zo goed had gesteund met kaartjes, geschenken, muziekoptreden – tijdens de vele weken van lockdown in de voorziening.” (LTK)

De Troostplek in de tuin van Sint Jan de Deo is elke dag open, van zonsopgang tot zonsondergang en iedereen is er welkom.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.