Trio volgt Bert Van Dierdonck van natuurgebied ‘t Schrijverke in Marke op

We zien v.l.n.r. David Vansteenkiste, Tom Nuyttens, Bert Van Dierdonck en Robin Bekaert in 't Schrijverke met op de achtergrond de ooievaarspaal. (foto EDB)
Redactie KW

Bert Van Dierdonck (69) neemt na 16 jaar afscheid als terreinverantwoordelijke van natuurgebied ‘t Schrijverke. Robin Bekaert (35) uit Marke, David Vansteenkiste (35) uit Gullegem en Tom Nuyttens (36) uit Bissegem nemen zijn taken over.

“Eind de jaren 80 ontstond hier in Marke een werkgroepje voor ‘t Schrijverke”, weet Bert Van Dierdonck. “Ik was er toen nog niet bij. Die werkgroep werkte samen met Waterwegen en Zeekanaal om de oude Leiearm in te richten. Er liggen drie oude Leiearmen op grondgebied Marke. In 2003 sloot werkgroep ‘t Schrijverke aan bij Natuurpunt. Daar was ik ook lid van. Toen voorzitter Marc Vandendriessche in 2004 stopte, ben ik terreinverantwoordelijke geworden.

Bert vertelt dat er regelmatig stukken grond bijgekocht werden. Ook het Prikkelpad, de wandelweg die door ‘t Schrijverke loopt, werd gerealiseerd. “Later werd het Prikkelpad samen met het Neerbeekpad de Tweebekenwandelroute, die de provincie onderhoudt. Op ‘t Schrijverke is er ook een samenwerkingsverband met een boer die biologisch Hereford-runderen kweekt. Ze grazen er.”

Na een oproep in de Markse dorpskrant voor een nieuwe terreinverantwoordelijke voor ‘t Schrijverke belde Robin Bekaert David Vansteenkiste en Tom Nuyttens op. “We waren vroeger samen in de KSA in Bissegem. Ik wist dat zij natuur- en vogelliefhebbers zijn. We besloten om ons samen voor te stellen, want dit is een mooi gebied om iets te doen. Bert zette een stapje achteruit, maar geeft zijn ervaring door.”

Het drietal ging dit jaar echt van start en onderhoudt paden, plaatste nieuwe vogelkastjes, heeft een steenuilenkast gehangen en wil nu een groot insectenhotel bouwen. Ze roepen op om in het eerste deel van een leeg insectenhotel de vakjes op te vullen met bamboestengels, dennenappels, bakstenen of houtblokken met boorgaten van verschillende diameter. “We zijn allemaal jonge papa’s en zouden het ook fijn vinden om activiteiten met kinderen te organiseren op ‘t Schrijverke.”

Erkend natuurgebied

Ze bouwden onlangs ook een nest op de ooievaarspaal die enkele jaren geleden geplaatst werd. Een volgende grote realisatie, die volgens de oorspronkelijke plannen nog moet gebeuren, is het aanleggen van een natte zone. “Tot nu toe zijn er nog geen ooievaars, maar die vernatting zou hen kunnen aantrekken.”

‘t Schrijverke omvat nu 6,8 ha grond. De erkenning als natuurgebied werd in november 2019 goedgekeurd. “Er zijn nu dus middelen om het te beheren”, aldus de natuurliefhebbers. De beheerswerkgroep en beheerscommissie van Natuurpunt Kortrijk bepalen de lijnen van het beheer, maar Robin, David en Tom doen het werk ter plaatse. “We kunnen ook een beroep doen op vrijwilligers van Natuurpunt voor de maandelijkse werkdag. Het is nu echt het moment om je lid te maken van Natuurpunt. Tijdens de coronaperiode ondervond iedereen toch hoe fijn het is om te wandelen in zulke stukjes natuur. Met nog meer steun staan we sterker en kunnen we de nodige materialen aankopen. We dromen van een volledig groen lint rond Marke.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier