https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Transfosite in Zwevegem lijkt momenteel een grote bouwwerf

Het Mekaniekersgebouw dat in de steigers staat.©Geert Vanhessche GJZ
Het Mekaniekersgebouw dat in de steigers staat.©Geert Vanhessche GJZ
Redactie KW

Met de restauratie van het Mekaniekersgebouw en de werken aan het Nieuw Transfogebouw is de Transfosite opnieuw één grote bouwwerf geworden. Daarnaast werkt de provincie er ook aan een nieuw educatief bezoekersparcours.

De Provincie West-Vlaanderen neemt een grote stap in de ontsluiting van de Transfosite met een nieuw educatief bezoekersparcours. Men werkt daarvoor samen met intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem.

“Het decor leent zich perfect om het brede verhaal van de energietransitie voor te stellen aan het ruime publiek. Bezoekers zullen via een educatief bezoekersparcours op de site, en vooral in de gebouwen met majestueuze machinekamers, kunnen kennismaken met het energieverhaal”, zegt sitemanager Diana De Cat.

Voor dat bezoekersparcours zal de provincie beroep doen op een ontwerpteam dat een ontwerp voor een of meerdere parcours en een exploitatie- en businessplan opmaakt, maar ook kan instaan voor de begeleiding van de uitvoering ervan. De kosten voor het ontwerp worden geraamd op 120.000 euro. Voor de realisatie en uitvoering is een investeringspakket voorzien van 550.000 euro.

Loopbrug

Ondertussen zijn er ook een aantal restauratiedossiers in volle uitvoering. Zo is aannemer THV Monument-Verhofsté bezig aan het Mekaniekersgebouw. Daarvan worden de gevels gerestaureerd en de ramen vernieuwd.

Verder bouwt deze aannemer ook de koker van het Jaagpad doorheen het Ketelhuis naar de Machinezaal. Via deze loopbrug zal men het erfgoed in het Ketelhuis kunnen bewonderen en binnenkijken in de Machinezaal. “Er komt ook een nieuwe, stijlvolle trap naar de Machinezaal, die de toegang tot die zaal meer cachet zal geven. De trap levert meteen ook een mooie upgrade aan deze exclusieve feestzaal.”

Ook de werken aan het Nieuw Transfogebouw vorderen snel. Vóór de zomer zou men het project al opleveren. In dit gebouw komen ruimtes tussen de 150 en de 360 vierkante meter waar creatieve en innoverende ondernemingen terecht zullen kunnen. (GJZ)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.