Tot vijf keer meer transmigranten: “Zeker al mensen verdronken waar we nooit van wisten”

Vluchtelingen wagen wel meer de oversteek van Frankrijk naar Engeland. © Getty Images
Redactie KW

Sinds mei wordt vier tot vijf keer meer dan vroeger geprobeerd om vanuit Frankrijk met kleine bootjes Engeland te bereiken. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Die transmigranten drijven ook af naar onze wateren, maar ik weet voorlopig niet van oversteken vanaf onze kust.”

In drie dagen tijd moesten voor onze kust twee keer transmigranten gered worden die in de problemen waren gekomen. Zaterdag werden voor de kust van De Panne 15 mensen uit het water gehaald, maandag werden nog eens drie mensen gered uit een opblaasbaar bootje, dit keer voor de kust van Wenduine.

“Beide bootjes waren vertrokken uit Frankrijk”, weet gouverneur Decaluwé. “Sinds mei varen daar vier tot vijf keer meer transmigranten richting Engeland dan vroeger. Dat is de harde realiteit. Wat er juist gebeurd is, weten we niet, maar bij een bepaalde stroming is het risico heel groot dat die scheepjes in Belgische wateren terechtkomen.”

“Ik hou mijn hart vast”

“Sinds kort zet de politiezone Westkust een warmtecamera in, waarmee warmtebronnen tot op 5 km afstand kunnen worden waargenomen. We volgen het zo goed mogelijk op, want ik hou mijn hart vast dat het ooit eens compleet zal misgaan”, zegt de gouverneur. “Voorlopig heb ik geen weet van oversteken van aan onze kust, al is dat in het verleden wel nog gebeurd, vanuit Blankenberge en Nieuwpoort. In januari probeerden 14 mensen nog vanuit De Panne over te steken.”

“De laatste drie vluchtelingen hadden zelfs een bootje zonder motor genomen. Zo kan je onmogelijk over geraken. Ze zaten al drie dagen op het water. Dat is levensgevaarlijk. Door een toeval heeft een Nederlands schip hen opgemerkt. Ik ben ervan overtuigd dat er het voorbije jaar al mensen zijn verdronken zonder dat we het ooit hebben geweten. Het is de meest bevaren route ter wereld.”

“We zetten alles op alles om te voorkomen dat de vluchtelingen van bij ons te water gaan. Vanuit Frankrijk wordt het meest geprobeerd omdat de oversteek daar het kortst is. Maar er zijn ook al pogingen ondernomen vanuit Nederland. Het wordt zeker ook van bij ons geprobeerd. Van op het strand is de kans misschien iets kleiner vanwege de sociale controle, maar we blijven het sterk in het oog houden.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier