Politie Westkust zet infraroodcamera in tegen mensensmokkelaars

Myriam Van den Putte

Maandag werd in het centraal politiehuis van PZ Westkust Koksijde een innovatieve thermische camera met superzoom voorgesteld. Die zal als pilootproject worden uitgetest om bewegingen van mensensmokkelaars en smallboats te detecteren in de duinen en op het strand van De Panne/Koksijde, die een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk wagen.

Naast de bestaande observatiecamera’s, statische en mobiele ANPR-camera’s schakelt PZ Westkust nu dit vernieuwende infraroodcamerasysteem me superzoom in voor de kust van De Panne. Bij dit systeem worden twee types camera ingezet: een reguliere en een thermische camera.

Gouverneur Carl Decaluwé: “Dit state-of-the-art-systeem is een initiatief van de gemeente De Panne, PZ Westkust en mijn diensten met de steun van de gemeentes Koksijde en Nieuwpoort. Het wordt in de eerste plaats gebruikt in de strijd tegen mensensmokkelaars. Als we kunnen voorkomen dat bootjes in het water gaan, kunnen we mensenlevens redden. De stijging van pogingen en oversteken naar het Verenigd Koninkrijk is onrustwekkend.”

Grote stijging

In mei dit jaar waren er vanuit Frankrijk 97 pogingen en oversteken tegenover 22 in mei 2019. Dat is een verviervoudiging. In mei dit jaar trof de Noord-Franse politie op hun grondgebied in 28 gevallen materiaal aan om de overtocht te maken, zoals ingegraven bootjes in de duinen, ten opzichte van 4 gevallen in 2019. In totaal werden in 2019 in Noord-Frankrijk 54 transmigranten onderschept die zich in het water wilden wagen of dit effectief deden. In het VK waren dat er 154. In 2020 stond de teller in Noord-Frankrijk al op 531 en in het VK op 720. Deze significante stijgingen baren PZ Westkust des te meer zorgen omdat mensensmokkelaars hun terrein steeds meer naar Belgische contreien verleggen. De dag in januari dat een vluchtelingenboot met 14 transmigranten in de vrieskou kapseisde in De Panne, staat bij burgemeester Bram Degrieck nog altijd in het geheugen gegrift.

Burgemeester Bram Degrieck (De Panne), procureur en referentiemagistraat voor mensensmokkel Frank Demeester, procureur van West-Vlaanderen Filiep Jodts, gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, voorzitter van de VCLP/korpschef PZ Westkust Nicholas Paelinck, voorzitter- burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde), burgemeester Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort)
Burgemeester Bram Degrieck (De Panne), procureur en referentiemagistraat voor mensensmokkel Frank Demeester, procureur van West-Vlaanderen Filiep Jodts, gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, voorzitter van de VCLP/korpschef PZ Westkust Nicholas Paelinck, voorzitter- burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde), burgemeester Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort)© MVQ

Korpschef Nicholas Paelinck: “We merken een verschuiving van Calais, Wimereux en Wissant naar Duinkerke, Bray-Dunes en De Panne, maar ook Nieuwpoort. Vorig jaar hadden we drie dossiers inzake vermoedelijke maritieme smokkel, dit jaar zijn er al zes dossiers met smallboats waarbij boten, motors en zwemvesten in beslag werden genomen. Dat is nu al een verdubbeling, en dat in volle coronatijd met een gesloten Frans-Belgische grens! Dankzij het infraroodsysteem met superzoom kunnen we deze problematiek beter aanpakken. Het detecteert warmtebronnen bij nacht, zowel in de duinen als op het strand en in de kustwateren. Targets worden nauwkeurig gedetecteerd en gescand, over een afstand van zo’n 5 km. Het systeem is geïnstalleerd op een geheim gehouden gebouw aan de kust en wordt live gemonitord vanuit het RTIC (Real Time Intelligence Centre/Dispatching) van PZ Westkust en automatisch opgenomen.”

Dankzij het infraroodsysteem met superzoom kunnen we deze problematiek beter aanpakken

“Gisteravond hebben onze politiemensen een proef met een rubberboot gedaan, rond 23 uur. Wat niemand met het blote oog kan detecteren, is duidelijk op de camerabeelden te zien: hoe mensen zich klaarmaken in de duinen, zich in het bootje begeven, hoe twee agenten achtervolgen en de personen sommeren om uit te stappen en op hun buik te gaan liggen. De drone die vanuit de lucht wordt ingezet, geeft zelfs de warme plaatsen aan in het bootje waar mensen hebben gezeten. Alles wordt nog duidelijker als de spots van de blikverlichting worden aangezet. Een enorm pluspunt is dat hiermee opblaasbare bootjes worden opgespoord die niet zijn te detecteren op radars. Uiteraard zijn ook targets overdag duidelijk zichtbaar via de reguliere camera.”

Korpschef Nicholas Paelinck in het RTIC (Real Time Intelligence Center/Dispatching) waar de infraroodbeelden worden gemonitord.
Korpschef Nicholas Paelinck in het RTIC (Real Time Intelligence Center/Dispatching) waar de infraroodbeelden worden gemonitord.© MVQ

Gouverneur Decaluwé: “In januari is er trilateraal overleg geweest met onze Franse en Britse buren via Frontex (Europees Grens- en kustwachtagentschap) om de problematiek beter in kaart te brengen. In 2018 werd er al een Taskforce Transmigratie opgericht en in maart 2019 werd het MATTA-team (Mobiel Afhandelingsteam Transmigratie) ingezet ter versterking van het CIK (Interventiekorps van de federale politie) om de lokale zones te ondersteunen.”

Veel mogelijkheden

“In oktober 2019 werd een gemengd grensinformatienetwerk opgezet om sneller informatie te delen inzake transmigratie en volgde het akkoord van de minister van Binnenlandse Zaken om te investeren in een thermische camera in De Panne. We zullen dit systeem evalueren na enkele maanden, en eventueel meer dergelijke camera’s installeren. Want de mogelijkheden zijn legio: dit systeem kan worden ingezet voor het Brexit-verkeer, als rescue-middel in surfzones, bij het opsporen van vermiste personen, in de drugsbestrijding en andere vormen van criminaliteit… Het systeem is trouwens GDPR-proof en schendt de privacy niet.” Burgemeester Marc Vanden Bussche vult aan: “Het vervangt ook nog eens voor een stuk onze Sea King!”

Het politiecollege investeerde 20.000 euro in de huur van dit pionierssysteem, de gouverneur van West-Vlaanderen droeg nog eens 10.000 euro bij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.