Torhouts Sparappeltje van Chocolatier Dumon erkend als streekproduct

Jelle Descamps, zaakvoerder van Chocolatier Dumon, met de twee soorten Torhoutse Sparappeltjes: in melkchocolade en fondant.©Johan Sabbe
Jelle Descamps, zaakvoerder van Chocolatier Dumon, met de twee soorten Torhoutse Sparappeltjes: in melkchocolade en fondant.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Pas eind december heeft Chocolatier Dumon zijn Torhouts Sparappeltje gelanceerd en nu, amper een dikke maand later, is het al erkend als 100% West-Vlaams streekproduct. De sparappeltjes, wat groter dan courante paaseitjes en logischerwijze in de vorm van een sparappel, zijn verkrijgbaar in melkchocolade en fondant.

“Van zodra we ze in onze winkels gelegd hebben, werden ze gretig gekocht”, aldus Jelle Descamps (39), zaakvoerder van Chocolatier Dumon. De onderneming heeft haar productie-atelier met winkel in de Aartrijkestraat en ook winkels in Brugge en Kortrijk. Vooral in Brugge, waar het toerisme volledig is ingezakt, is de omzet als gevolg van corona sterk gedaald. Maar voor de rest blijft Dumon goede zaken doen.

Amandelpraliné met aangeroosterde pijnboompitjes

“We hebben eigenlijk al lang een ander 100% West-Vlaams streekproduct in ons assortiment”, vertelt Jelle, die als investeerder begin 2013 de chocolaterie volledig overgenomen heeft van pionier Stephan Dumon en diens vrouw Marjan Vandecasteele. Hij was toen al sinds 2010 vennoot. “Dat product zijn onze zeevruchten in chocolade. Die zijn sowieso lekker, maar een duidelijke link met Torhout hebben ze niet, want dit is uiteraard geen kuststad.”

“We zijn recent op zoek gegaan naar een meer rechtstreeks verband met Torhout en zo bij de wat vergeten naam Sparrestede beland. Dan was het maar een klein stapje naar de sparappeltjes in chocolade. Ze bevatten aangeroosterde pijnboompitjes en zijn gevuld met amandelpraliné, wat de smaak een stuk zachter maakt dan bij een vulling met hazelnootpraliné. Naargelang de voorkeur van onze klanten hebben we ze naar keuze in melkchocolade en in fondant. Te proeven!”

Wat heel wat (jonge) Torhoutenaren niet weten, is dat op de wijk De Krommenhaak, waar begin juli telkens de oudste kermis van de stad plaatsheeft, jarenlang de Orde van de Sparappel bestond. De leden van dat genootschap droegen een lint met een gouden sparappel om de hals en er werd een Sparappelbal georganiseerd met de verkiezing van de Sparappelprinses. Authentieke folklore!

De aloude naam Sparrestede uitdragen

“Ik hoop dat we met onze Torhoutse Sparappeltjes de aloude naam Sparrestede weer glans kunnen geven”, zegt Jelle, die zelf in Kortrijk woont. “‘En uiteraard kan ik alleen maar hopen dat de verkoop ervan boomt (lacht) . Dat we ermee tot de achttien nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten behoren, doet uiteraard plezier. Op die manier dragen we in onze provincie de naam van onze chocolaterie én van Torhout uit. Ik heb nog geregeld contact met pionier Stephan Dumon, met wie ons verhaal in oktober 1992 begonnen is. Hij is nog altijd in de wereld van de chocolade actief.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier