https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Torhouts restaurant De Kluze houdt er na 20 jaar mee op

Peter Sap en zijn vrouw Hilde Allaert: zaterdag gaat de deur van hun restaurant definitief dicht. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Culinaire donderslag bij heldere hemel. Op zaterdagavond 28 augustus sluit restaurant De Kluze op het Conscienceplein in Torhout na bijna 20 jaar definitief de deuren. Een snelle beslissing, op doktersadvies. Hilde Allaert, die in de keuken staat, kan het fysiek niet meer bolwerken.

Hilde (55) runt de zaak samen met haar man Peter Sap (56), die voor de bediening zorgt. Het koppel woont bij het restaurant, maar zal verhuizen. Het is de bedoeling om het geheel te verhuren of te verkopen.

Fysieke gezondheid niet verder ondermijnen

Begin 2020 ging De Kluze voor een aantal weken dicht, omdat Hilde een zware medische ingreep diende te ondergaan. De operatie lukte en het herstel verliep relatief vlot, maar bij de heropstart na de daaropvolgende coronasluiting voelde de ervaren kokkin meteen dat het harde labeur in de keuken niet evident zou zijn. De voorbije weken woog haar job fysiek almaar zwaarder door en zopas waren de artsen formeel in hun advies: dringend stoppen om de gezondheid niet te ondermijnen.

We zullen het restaurant met de woonst als één geheel verkopen of verhuren

“Zo komt het einde wat halsoverkop”, zegt Peter. “We hadden gedacht ons restaurant tot aan ons pensioen te kunnen runnen, maar natuurlijk niet als dat ten koste van Hildes lichaam zou zijn. Dus zetten we er zaterdag met pijn in het hart een punt achter. We hebben nog overwogen om een kok in dienst te nemen, maar om het financiële plaatje rond te krijgen, zouden we onze openingsuren moeten uitbreiden en/of onze prijzen drastisch verhogen. Wat we niet willen. Dus zijn we van dat plan afgestapt. Ik zal nu ander werk zoeken. Sowieso hopen we in Torhout te blijven wonen, maar bij de zaak is dat onmogelijk, want je kunt het woongedeelte niet zomaar van het restaurantgedeelte loskoppelen. We zullen het complex bijgevolg als één geheel moeten verkopen of verhuren. Tijd brengt raad.”

Peter bekend voor zijn gedichten in het dialect

Peter is oorspronkelijk uit Wijnendale-Ichtegem afkomstig en Hilde uit Torhout. Zij heeft in Oostende koksschool gevolgd. Het koppel, dat een zoon Rutger van bijna 26 heeft, is in oktober 2001 met De Kluze gestart en maakte er een authentieke, gezellige zaak van met lekker en vers eten. Het restaurant was enkel ‘s avonds open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

De Kluze telde heel wat vaste klanten en kreeg geregeld bekende zangers en muzikanten over de vloer. Peter geniet in Torhout naam en faam dankzij de grappige gedichten die hij in het dialect schrijft.

“O ja”, zegt hij. “Onze cadeaubons betalen we tot 1 oktober gewoon terug. Zo zijn we. We willen al onze klanten oprecht bedanken. We zullen hen heel hard missen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten