Torhout kiest voor aanstelling van jeugdopbouwwerker

Het succes van het zomerse Torhout Beach (hier van enkele jaren geleden) toont aan dat jongeren op zoek zijn naar een plek waar ze, naast een vrijetijdsaanbod, bij iemand terecht kunnen die naar hen luistert. © foto JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur maakt zich zorgen over het lokale jeugdwelzijn. Er is nood aan een laagdrempelig aanspreekpunt. Dus heeft de gemeenteraad maandagavond beslist om binnenkort een jeugdopbouwwerker aan te stellen.

“Die man of vrouw zal als vertrouwensfiguur beschikbaar zijn voor kwetsbare jongeren”, aldus schepen van Sociale Zaken Paul Dieryckx (SP.A). “We willen een persoon die naar hen luistert. We willen de onderbescherming van jongeren aanpakken. Zo kan er vlotter contact gelegd worden met bestaande hulpverleningsorganisaties in de regio.”

Professionele partners contacteren

Het succes van het zomerse Torhout Beach, dat al enkele jaren georganiseerd wordt door de stedelijke jeugddienst, toont aan dat jongeren op zoek zijn naar een plek waar ze, naast een vrijetijdsaanbod, bij iemand terecht kunnen die naar hen luistert.

Uit de digitale bevolkingsbevraging, ook bij de jeugd, blijkt dat nogal wat jongeren een tekort ervaren van rechtstreeks toegankelijke, laagdrempelige hulpverlening. Vaak weten ze niet waar ze recht op hebben, waar ze met een bepaalde vraag terechtkunnen, welk vrijetijdsaanbod er bestaat en met wie ze kunnen praten als ze het moeilijk hebben.

Het stadsbestuur zal professionele partners contacteren met expertise inzake het jeugdopbouwwerk. Het is de bedoeling om op die manier een gepaste samenwerking aan te gaan. De prioriteiten voor de aan te stellen eerstelijnswerker? Het opzetten van participatieve projecten en een toegankelijk vrijetijdsaanbod, op jeugdvlak preventief handelen en kort op de bal spelen en voorts de problemen detecteren en aan het stadsbestuur melden.

In eerste instantie maar voor twee jaar

Sien Lagae (Groen): “We staan achter dit idee en het voorstel om met een externe organisatie samen te werken. Ook positief is dat de jeugdopbouwwerker aan de stedelijke jeugddienst toegevoegd zal worden.”

Eva Maes (N-VA): “Waarom wordt deze functie maar voor twee jaar voorzien? Het vraagt naar onze mening heel wat tijd om je in dergelijke materie in te werken en het vertrouwen van de jongeren te winnen.”

Paul Dieryckx (SP.A): “We kiezen voorlopig maar voor twee jaar, omdat we dit project in eerste instantie met de coronasteunmaatregelen zullen financieren. Daarna zullen we de functie in principe verlengen. Dat is alvast de bedoeling.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.