Torhout helpt verbeteringen aan wijkzalen financieren

Het wijkcomité van De Goede Herder bij parochiezaal Sparrenhove, een van de zes wijkzalen die bij mogelijke verbeteringswerkzaamheden steun van de stad kunnen krijgen.©Johan Sabbe
Het wijkcomité van De Goede Herder bij parochiezaal Sparrenhove, een van de zes wijkzalen die bij mogelijke verbeteringswerkzaamheden steun van de stad kunnen krijgen.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Vanaf 1 juni kunnen de comités of vzw’s die bevoegd zijn voor de uitbating van een Torhoutse wijkzaal rekenen op een subsidie van het stadsbestuur om verbouwingen of aanpassingswerkzaamheden aan de accommodatie uit te voeren. De gemeenteraad gaf daarvoor maandagavond groen licht.

“Het uiteindelijke doel is de veiligheid, de toegankelijkheid, de duurzaamheid en het algemene comfort van de zalen te verbeteren”, aldus schepen van Financiën Joost Cuvelier (CD&V). “Plus: het bevorderen van het sociale weefsel. De aanvragers kunnen, mits een eigen investering van 40 procent, maximum 75.000 euro ontvangen over een periode van vijf jaar. Die betaling kan in één keer gebeuren of gespreid.”

Zes wijkzalen zijn belangrijke locatie voor ontmoeting

Torhout heeft zes wijkzalen die voor de subsidie in aanmerking komen: De Bosgalm op de wijk Don Bosco, Sparrenhove op de wijk De Goede Herder, parochiehuis De Biekorf op de wijk Driekoningen, zaal Rozendale op de wijk Maria-Assumpta (Rozeveld) en de parochiezalen van Wijnendale en Sint-Henricus.

“Die zalen zijn belangrijke locaties voor de wijken”, vervolgde de schepen. “Het zijn plaatsen waar de inwoners elkaar in een informele context ontmoeten. De zalen zijn echter vaak verouderd en aan een serieuze opfrissing toe. We willen met het stadsbestuur daarvoor het broodnodige financiële duwtje in de rug geven.”

Aan de toekenning van de subsidie zijn uiteraard voorwaarden gekoppeld. Zo moet de zaal op een transparante en regelmatige manier tegen gangbare tarieven opengesteld worden voor de verenigingen en bewoners. Het geld mag bovendien enkel gebruikt worden voor investeringen met het oog op het verbeteren van de veiligheid, de toegankelijkheid, de duurzaamheid en het comfort.

N-VA keurt het reglement niet goed

N-VA, bij monde van Ward Baert, wou het agendapunt niet goedkeuren. “In het reglement dient eerst de nadrukkelijke verplichting en basisvoorwaarde opgenomen te worden dat de zalen voorzien moeten zijn van een degelijk en perfect functionerend ventilatiesysteem”, zei hij. “De coronacrisis heeft aangetoond hoe belangrijk een goede luchtkwaliteit is. Wij vinden dit een breekpunt.”

Pieter Billiet (CD&V) juichte het subsidiereglement toe om de sociale cohesie op de wijken aan te zwengelen. Ook Sien Lagae (Groen) vond het streven naar een hecht sociaal weefsel een goede zaak. Ze wees wél nadrukkelijk op de noodzaak van een degelijke basistoegankelijkheid voor minder mobiele mensen.

Alle raadsleden gaven groen licht, behalve de vijf N-VA’ers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier