Toeristen vinden weg naar zee in krokus: “Een opsteker, maar we houden drukte in de gaten”

Hoe vreemd het in deze coronatijden ook klinkt, aan de kust beleven ze een betere krokusvakantie dan vorig jaar, toen er van lockdowns nog geen sprake was. En dat terwijl cafés en restaurants dicht zijn en er weinig te doen valt. De hotels noteren mooie bezettingscijfers en er zijn meer boekingen dan de voorgaande jaren, heel wat musea zijn uitverkocht en er is extra vraag naar takeaway. Toch is corona nooit ver weg. Met de druktebarometer wordt goed in de gaten gehouden of er niet té veel volk is in de kustgemeenten.

Al meteen bij de start van de krokusvakantie was er veel volk aan zee, en ook komend weekend ziet er goed uit.© Peter Maenhoudt
Al meteen bij de start van de krokusvakantie was er veel volk aan zee, en ook komend weekend ziet er goed uit.© Peter Maenhoudt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geen evenementen, geen horecazaken waar je je even kan verwarmen met een drankje, velen trekken op skivakantie… In een normaal jaar is het in de krokusvakantie nooit zo druk aan zee. Er is altijd wel wat volk, maar het is geen stormloop zoals in de andere vakantieperiodes. Maar dit jaar draait dat net even anders uit met een pak meer volk dan de voorgaande jaren. De reden hoeven we niet ver te zoeken. Reizen naar het buitenland kan niet, terwijl velen snakken naar een verandering van omgeving. De kust is dus net als de Ardennen een populaire bestemming.

Veiligheid

“De krokusvakantie is voor de kust een opsteker”, klinkt het bij provinciebedrijf Westtoer. “Toch wil de toeristische sector te drukke momenten vermijden. Er wordt aangeraden om de druktebarometer te raadplegen. De druktebarometer op de website van De Kust geeft een actueel overzicht van de situatie in de badplaatsen en toont waar het rustig is aan zee, en waar je beter weg blijft. De website vermeldt ook activiteiten aan zee die in het komend weekend interessant zijn. Om extra drukte op bepaalde momenten te vermijden, is het interessant om voor het weekend een meerdaagse vakantie aan zee te plannen.”

“Spreiding in tijd en ruimte geldt inderdaad ook voor de krokusvakantie”, zegt gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu. “Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de kustsfeer kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de volgende vakantieperiodes in betere omstandigheden plaats kunnen vinden.”

Pak meer boekingen

De toeristische verhuurkantoren merken een duidelijk hogere bezettingsgraad en heel wat meer boekingen voor de krokusvakantie in vergelijking met de voorgaande jaren. Het aantal boekingen liggen minstens 20 à 30 procent hoger dan vorig jaar. Het bezettingspercentage schommelt rond de 60 procent. Heel wat eigenaars van een vakantiewoning hebben bovendien zelf hun verblijf gereserveerd voor een vakantie in eigen land. De hotels noteerden voor het Valentijnsweekend een goede bezetting tot 80 procent. Het is van september 2020 geleden dat een dergelijk cijfer genoteerd werd. En ook voor dit weekend zijn de cijfers goed. De vzw Kusthotels hoopt dat de hotels stilaan kunnen uitkijken naar een betere periode.

De vakantieparken zitten voor 60 procent vol, dat biedt perspectieven voor de lente en de zomer

“De bezettingsgraad in de verhuuraccommodaties bedraagt ongeveer 75 procent”, weet Dirk Metsu van Recread (Vlaamse beroepsvereniging van campings, verblijfsparken, vakantieparken en kampeerautoterreinen). “Dat is goed voor de krokusvakantie. Er zijn zelfs uitschieters die helemaal volzet zijn. Probleem is dat sommige uitbaters onvoldoende tijd hebben gehad om de opening voor te bereiden. Natuurlijk zijn we heel tevreden dat we opnieuw open konden net voor de krokusvakantie, voor de sector is dat een heel goede zaak. We kijken nu vooral uit naar de paasvakantie. Dat is de echte start van het toeristische seizoen. Mochten we dat gemist hebben, zou dat een heel zware klap geweest zijn voor onze sector.”

Vakantieparken

De vakantieparken van Center Parcs Park De Haan en Sunparks Oostduinkerke krijgen sinds de aankondiging van de heropening tal van boekingen. Zo is de midweek in Center Parcs Park De Haan al voor zo’n 60 procent volzet. “Bij Sunparks Oostduinkerke is er nog wat meer keuze: hier zijn normaal veel Franse toeristen te gast, maar die kunnen nu niet komen. De vakantiebezetting in deze parken is ongeveer zoals de bezetting in een niet-vakantie week. Omdat de bezoekers slechts één week vooraf konden boeken, is dit een mooie opsteker voor deze vakantieparken. De belangstelling biedt ook perspectieven voor de lente en de zomer”, klinkt het nog bij Westtoer.

De weinige activiteiten die mogelijk zijn, kennen succes. Het James Ensorhuis en de Tik Tak-expo in Fort Napoleon zijn al dagen uitverkocht. De expo in het Fort Napoleon is zelfs al zo goed als volzet tot en met april. “Het is druk in Oostende”, bevestigt Samuel Lauwers van Toerisme Oostende. “Je merkt dat de mensen niet op reis gaan en kiezen voor de kust. Wij hebben nochtans geen actieve promo gevoerd voor de krokusvakantie, toch niet zoals we in een gewoon jaar zouden doen.”

Takeaway

Ook aan de balie van Toerisme Oostende krijgen ze meer vragen dan gewoonlijk. “De vraag die het meest gesteld wordt, is wat er te doen is met kinderen”, zegt Samuel. “Jammer genoeg moeten we mensen dus teleurstellen als het gaat over het Ensorhuis of de Tik Tak-expo. Maar er is nog plaats bij de expo over veldrijden in de Venetiaanse Gaanderijen, de Mercator is open, er zijn meerdere wandelroutes… Op onze website verzamelden we ook een overzicht van alle zaken die takeaway organiseren. Die lijst wordt goed geraadpleegd.”

Normaal gezien is de krokusvakantie een redelijk goede week in Oostende. “Dan zijn er normaal heel wat evenementen, er zijn voorjaarstentoonstellingen, mensen komen weer buiten… Het is dan misschien net iets drukker dan vorig jaar, maar beter, dat zou ik niet zeggen. Er komt veel volk wandelen aan zee, maar als de horeca gesloten is, is de economische return toch een pak minder.”


Henriette Bruynooghe (Hotel Botteltje): “Hotel helemaal vol in het weekend”

Henriette Bruynooghe.© PM
Henriette Bruynooghe.© PM

Hotel Botteltje, verbonden aan het gelijknamige Biercafé Botteltje in de Louisastraat, is al de hele tweede lockdown open. “Afgelopen weekend zat het bij ons helemaal vol”, vertelt zaakvoerster Henriette Bruynooghe. “Komende zaterdag zijn we opnieuw volzet en donderdag en vrijdag zijn voor 80 procent ingevuld. Enkel het begin van de week was wat minder, maar dat was vorig jaar ook zo, herinner ik me. We mogen dus zeker niet klagen tijdens deze krokusvakantie. Veel vragen over wat er te doen is in Oostende krijgen we niet. Mensen weten dat er niet veel meer keuze is dan wandelen of naar een museum gaan.”

“Wij zijn altijd open gebleven, enkel het restaurant is gesloten uiteraard. Maar we zorgen wel voor warme maaltijden op de kamer van onze gasten. Helemaal vers! We zien hier af en toe ook brommertjes passeren van andere zaken, maar merken toch dat onze gasten dit heel erg weten te appreciëren. Sommigen komen zelfs al een tweede keer terug tijdens de lockdown. We doen ook takeaway en dat draait redelijk goed. Onze chef-kok staat er momenteel alleen voor en hij heeft zeker zijn werk”, lacht Henriette. (GLO)


Tom Truyens en Robin Lefever (Expo & Kafie): “We leveren veel boxen in hotels”

Tom Truyens en Robin Lefever.© PM
Tom Truyens en Robin Lefever.© PM

Robin Lefever en Tom Truyens baten in de Van Iseghemlaan de ontbijt-, lunch- en interieurbar Expo & Kafie uit. “Het is iets drukker dan anders, ja”, zeggen ze. “Wij bieden nu de hele week ontbijt- en lunchboxen aan. Twee keer per maand bieden we ook een dinner box aan. We hebben aan het begin van de krokusvakantie een boost gehad door Valentijn. Dus we zijn gematigd tevreden. Maar we zijn nu ook weer niet superenthousiast. Het is zeker niet zoals tijdens de paas- of kerstvakantie.”

“We merken wel dat we veel boxen mogen leveren in hotels, bed and breakfasts… Buiten de vakanties hebben we voornamelijk vaste klanten uit Oostende. Die focus ligt nu helemaal anders”, gaat Robin verder. “Nu, we mogen niet klagen. We verkopen veel ontbijtboxen bij speciale gelegenheden. We hebben een sterke decembermaand achter de rug, januari was wat minder. Het is op en af. Het is een manier om onze dagen te vullen en wat uit de kosten te komen, maar het blijft vooral een manier om bezig te blijven. Het is absoluut niet hetzelfde als gewoon je zaak runnen. Wij blijven wachten en hopen dat we binnenkort weer echt kunnen openen.” (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.