Tijdens de week is Danny (53) bediende, maar in het weekend is hij… samoerai: “Al mijn spaargeld zit in mijn zelfgemaakt kostuum”
Komend weekend stap je zo de middeleeuwen binnen in ’t Oosthof in Snellegem bij Jabbeke. Tussen de vele ridders die er twee dagen leven, werken en strijden als vanouds, vind je ook… een Japanse krijger. Danny Craeye maakte zijn eigen samoeraikostuum.
In het dagelijks leven werkt Danny Craeye (53) uit Eernegem (Ichtegem) voor een transportfirma, maar na zijn uren houdt hij er diverse hobby’s op na. Zo drumt hij al 20 jaar in een Afro-Braziliaanse percussiegroep en hijst hij zich regelmatig in een heus samoeraikostuum. “Ik heb altijd al een geweldige honger gehad naar andere culturen”, aldus Danny.
“Bovendien trokken harnassen en bepantsering van de krijgers uit de oudheid mij altijd aan. Niet alleen de ridders van de Ronde Tafel, Vikingen, gladiatoren en Romeinen, maar ook de samoerai-krijgers. Als kind keek ik vol spanning naar de televisiereeks Shogun. Ik probeerde me toen al voor te stellen hoe zo’n pantser bij mij thuis zou kunnen staan later. Toen ik de film The Last Samurai in de bioscoop ging kijken, was het vuur weer helemaal aangewakkerd. Online ben ik dan op zoek gegaan naar samoerai-harnassen. Prachtige exemplaren, maar de echte antieke exemplaren waren onbetaalbaar. Ik vond evenwel een goedkope replica van een samoerai-helm in Amerika, en dat werd de start van een eigen collectie.”
Indruk maken
Die verzameling bleef initieel beperkt tot roestvrije sierzwaarden, omdat een harnas online kopen geen garantie was op een onbeschadigd, passend en betaalbaar exemplaar. “Tot ik het erover had met een vriend uit Gistel, die metaalbewerker is. Hij wou er zich wel eens aan wagen, verslond historische boeken en begon met de opbouw van een harnas volgens de traditionele methodes. Ondertussen zocht ik via internet en boeken maandenlang alle details om het zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen krijgen. Op basis daarvan had ik mijn eigen harnas uitgetekend en samengesteld uit de tofste en ook meest budgetvriendelijke elementen van verschillende harnassen van diverse periodes. Ik wou vooral indruk maken.”
“Het duurde twee jaar voor het harnas van Danny helemaal klaar was, gemaakt in eigen provincie”
Na maanden meten, bespreken en onderhandelen was het harnas klaar. Al heeft Danny het eerder over een ‘kunstwerk’. Het duurde uiteindelijk twee jaar voor het helemaal klaar was. “We hebben niets geïmporteerd, ook niet het metaal. Er steekt onder andere 225 meter touw in en er werden zo’n 3.000 kleine gaatjes geboord om het geheel samen te knopen. In zijn geheel weegt het meer dan 35 kilo en het kostte toch al snel een paar duizend euro.”
Gelijkgestemde zielen
Het indrukwekkende kostuum van Danny is een replica van de uitrusting van een zogenaamde Daimyo, de opperste aanvoerder van een clan in Japan. “De eerste keer droeg ik het bij het personeelsfeest van Daikin in Oostende in 2008. Het jaar daarop trok ik naar een fantasybeurs en sindsdien naar verschillende speciale evenementen. Ondertussen heeft mijn vriend uit Gistel nog twee reusachtige samoerai-helmen gemaakt, bijna exacte replica’s van de Japanse krijgsheren Toyotomi Hideyoshi en Kato Kiyomasa. Als ik zo’n helm op heb, dan ben ik 2,5 meter groot.”
Danny is vandaag ook lid van een heuse groepering, die Samurai Events heet, en uit gelijkgestemde zielen bestaat met dezelfde voorliefde voor Japanse kostuums en klederdracht. Daarmee nemen ze deel aan enkele festivals, zoals dus ook het Middeleeuws Festival in Snellegem. “Toen organisator Johan mij vorig jaar contacteerde, zag ik dat meteen zitten. Ook al omdat je dit soort harnassen nog niet zoveel ziet op geschiedkundige evenementen in ons land.”
“Mijn persoonlijke collectie is uitgebreid, al mijn spaargeld steekt er intussen in”
“We komen langs met een kleine delegatie, maar stellen toch tien samoerai-harnassen op. Het zijn replica’s, omdat de antieke harnassen te duur en te kwetsbaar zijn om mee rond te toeren. Gevechten nabootsen, doen we echter niet omdat de harnassen voor ons kunstwerken zijn en we willen vermijden dat ze beschadigd raken. Mijn persoonlijke collectie is al uitgebreid met een tweede harnas, een twintigtal beschilderde papierrollen, een boog, pijlenhouders, bruidskimono’s, parasols, waaiers… noem maar op. Al mijn spaargeld steekt er intussen in.”
Van parade tot steekspelen
In Snellegem (Jabbeke) vindt op zaterdag 13 en zondag 14 juli het Middeleeuws Festival plaats. Deze tweede editie belooft nog grootser te worden dan de eerste. Meer dan 725 deelnemers en 53 internationale handelaars zakken af naar het Oosthof. Maak kennis met verschillende ambachten, beleef workshops, geniet van de animatie en verrassingen in de herbergen en wandelgangen. Enkele van de hoogtepunten zijn de deelnemersparade en de middeleeuwse mis, de behendigheidsspelen voor ridders en jonkvrouwen, de steekspelen in de arena en de Slag om het Oosthof. Ook de 65ste verjaardag van Johan De Rode Ridder wordt gevierd met een reeks evenementen op het terrein. Niet alleen zal de Rode Ridder zelf aanwezig zijn, ook Galaxa, Merlijn en Bahaal komen de show stelen. (BC)
Meer info vind je via deze link.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier