Tiental agenten in burger controleren op het dragen van mondmaskers aan Kortrijk station

De agenten controleren in burger. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Om strikt toezicht te kunnen houden op de coronamaatregelen, zet de politiezone Vlas (Kortrijk Kuurne en Lendelede) sinds maandag een tiental extra politiemensen in, bovenop hun gewone interventieploegen. Op dinsdag gingen twaalf van hen in burger aan de slag rond het station van Kortrijk. Ze spraken er mensen aan op de mondmaskerplicht. “We kregen meldingen van mensen die zich niet veilig voelen”, aldus burgemeester Vandenberghe. Zeven mensen kregen dinsdag een boete van 250 euro.

Sinds maandag 19 oktober 2020 is het nieuw Ministerieel Besluit met de strengere coronamaatregelen van kracht. Het is nog steeds wettelijk verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer (trein, tram, bus). Deze verplichting geldt ook voor iedereen die zich aan een halte of op een perron bevindt. Maar heel wat mensen lijken dat ondertussen gemakshalve te vergeten.

“Mensen worden niet creatiever in hun excuses”, reageert een van de agenten. “Daarnet spraken we nog iemand aan die aan het bellen was. Maar dat kan natuurlijk ook met een mondmasker op. Ook kortademigheid of ‘het is maar voor even’, zijn dingen die we vaak horen. Maar het maakt niet uit wat de uitleg is. In principe hanteren we een nultollerantie.” Dat wil dus zeggen dat wie zonder mondmasker betrapt wordt aan het perron, een boete van 250 euro riskeert.

“Mensen durven ook al eens tegensputteren. Omdat we geen uniform dragen, beseffen ze niet tegen wie ze praten. Zodra we ons identificeren worden ze meestal een stuk vriendelijker en meegaander.”

Geen veilig gevoel

De extra controles komen er op vraag van de buschauffeurs en van de reizigers zelf. “Ik neem elke dag de bus van en naar Menen”, vertelt Godlieve De Smet (68) die net afstapt. De meeste mensen dragen netjes hun masker. Maar soms zijn er groepjes jonge gasten die het heel bewust niet doen. Ze zitten dan met een grote groep bij elkaar. De meeste buschauffeurs zeggen daar niks van. En als ze het wel doen, dan krijgen ze scheldwoorden of een middelvinger naar hun hoofd. Dat geeft voor iemand als ik, die in de risicogroep zit, absoluut geen veilig gevoel. Ik ben dus blij dat de politie extra controles uitvoert.

“Het gaat inderdaad om een kleine minderheid”, bevestigt een chauffeur wiens shift er net op zit. Hij blijft liever anoniem, omdat hij naar eigen zeggen al genoeg bedreigingen krijgt. “Die gasten schuwen de grote woorden niet als je hen vraagt een mondmasker op te zetten. Een keer is er zelfs iemand over de begrenzing vooraan de bus gestapt, in een poging om in mij gezicht te hoesten. Zijn vrienden vonden dat blijkbaar grappig. Het gaat gewoonlijk om jongeren die zich verplaatsen in groep en af en toe eens om een dronkaard of iemand die het gewon vergeten is. Maar 99 procent houdt zich netjes aan de regels hoor. Jammer dat die ene procent het voor iedereen verpest.”

“De federale regering zet volop in op telewerk om het aantal interacties tussen collega’s of pendelaars zo laag mogelijk te houden. Maar er zijn ook veel studenten en pendelaars die niet van thuis kunnen werken en die echt wel afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om op hun bestemming te raken”, legt de burgemeester uit. “Precies voor hun veiligheid werd het verplicht om ten allen tijde een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer, ook als er voldoende plaats is.”

Burgemeester Ruth Vandenberghe kwam even een oogje in het zeil houden.
Burgemeester Ruth Vandenberghe kwam even een oogje in het zeil houden.© AN

“Omdat we horen dat men het soms niet zo nauw neemt met die regel, gaan we vanaf vandaag vaker controleren. Op die manier hopen we dat men het mondmasker weer systematisch gaat dragen en dat een rit op de bus of op de trein weer in de meest veilige omstandigheden kan plaatsvinden”, besluit ze.

Politie in burger

“De voorbije maanden deden de coronapatrouilles van politiezone Vlas natuurlijk al doorlopend kleinere controles op het openbaar vervoer”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Maar in deze nieuwe fase, waarbij het coronavirus alom verspreid zit, is een strengere handhaving nodig.”

“Vandaar dat de zone nu inzet op grotere en meer gerichte acties aan de busterminals. Door inspecteurs in burger in te zetten is het voor de politie meteen duidelijk wie zijn mondmasker bewust niet draagt. Zij zullen overtreders meteen aanspreken en verbaliseren. Politie in uniform ziet iedereen van ver staan, en dan is een mondmasker natuurlijk vlug opgezet.”

Ook op piekmomenten

Op dinsdagavond controleerden twaalf politiemensen in burger, tussen 18.30 uur en 21.00 uur, de mondmaskerdracht van de op- en afstappende busreizigers aan de terminals in de Doornikselaan, de Minister Tacklaan en de Wandelweg. Uiteindelijk werden zeven mensen beboet.

“Binnenkort zullen dergelijke controles ook gebeuren tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld op woensdagmiddag, wanneer veel jongeren de bus nemen”, waarschuwt de woordvoerder nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier