Tieltse sopraan Heleen Goeminne treedt op in Kachtem

Heleen Goeminne keert graag terug naar Tielt. © foto WME
Redactie KW

Sopraan Heleen Goeminne treedt op 20 februari op uitnodiging van Zonta Club Roeselare in de Kachtemse Sint-Janskerk op. Reden genoeg om deze Tieltse, naar Waterloo uitgeweken, jongedame aan het woord te laten. “Muziek is mijn leven. Maar het is een harde wereld.”

Vorige week deed Heleen Goeminne in Londen nog mee aan een auditie voor een operastudio. “Er zijn twee tot drie plaatsen voor sopranen, we waren met 600 kandidaten.” Om maar te zeggen dat de concurrentie bikkelhard is. Maar niettemin zoekt Heleen Goeminne naarstig haar weg.

Kom je uit een muzikale familie?

“Mijn mama zingt wel in haar vrije tijd in verschillende koren, maar heeft zelf nooit muziekschool gevolgd. Mijn papa kon vroeger geen do van een sol onderscheiden, maar daar begint verandering in te komen.”

Wanneer wist je dat je van zingen en muziek je beroep wilde maken?

“Op mijn 16de wist ik dat ik muzikante wilde worden, maar had ik nog niet echt de keuze gemaakt om operazangeres te worden. Dat besef is later gekomen toen ik in De Munt stage liep. Ik was toen 100 procent zeker: operazangeres worden is mijn droom.”

De dames van Zonta ‘ontdekten’ jou in de Muntschouwburg in Brussel: vertel eens…

“Ik werk – naast mijn andere jobs – ook als gids in Koninklijke Muntschouwburg. De dames van Zonta waren op uitstap in Brussel en kwamen onder andere De Munt bezoeken. Ik heb de enthousiaste dames dus rondgeleid in het theater en de ateliers van het operahuis. Toevallig had ik een week later een concert in Ruiselede en Waregem en ze zijn met een groepje komen luisteren. Ze waren vol lof over het concert (Stabat Mater van Pergolesi) en dus vatten ze het idee op om met de Zonta ook eens een klassiek concert te organiseren.”

Ben je al eens gaan piepen in de Sint-Janskerk in Kachtem?

“‘Ik ben halverwege december eens een kijkje gaan nemen. Het is een mooie, sfeervolle kerk waar toch wel wat volk binnen kan.”

Een avondje op café kan leuk zijn, maar de weken voor een concert of auditie vermijd ik dat

Je zingt ook vaak samen met je partner: hoe moeilijk is dat?

“Het is eerder een meerwaarde. We zingen zo vaak samen – als duo of in ons vocaal ensemble RePresent – dat we goed op elkaar zijn ingespeeld. Alain-Pierre is tenor en dat is heel leuk want er zijn heel wat duetten geschreven voor sopraan en tenor. Ons lievelingsduet is ‘Tornami a dir che m’ami’ uit Don Pasquale van Donizetti.”

Je stem is je beroep: wat moet je allemaal doen en laten om die zo goed mogelijk te verzorgen?

“Ik probeer voldoende te rusten – minstens 8 uren slaap per nacht – en ik heb altijd een sjaal om tijdens de wintermaanden. Ik neem ook soms tijdens de winter extra vitaminen voor mijn weerstand. Verder drink ik overdag vaak thee of warme dranken. Een avondje op café kan leuk zijn, maar de weken voor een concert of auditie vermijd ik dat, want het is nefast voor de stem.”

Lees verder onder de foto

Heleen Goeminne.
Heleen Goeminne.© foto WME

Je komt vaak in het weekend terug naar Tielt: waarom?

“Ik tracht ieder weekend naar Tielt af te zakken in de eerste plaats om mijn oma te bezoeken. Oma – Lieve Wostyn – is de mama van mijn mama en de vrouw van dokter Lannoo. Hij is overleden toen hij nog maar 68 was. Mijn oma heeft een heel speciale plaats in mijn hart: ze is iemand heel speciaal, ze is eigenlijk ook mijn hartsvriendin aan wie ik alles kan vertellen. Als ze naar concerten komt luisteren, zie ik in haar ogen dat ze heel trots is op alles wat ik doe en dat doet me enorm veel plezier.”

Waar kom je tot ontspanning in Tielt?

“Ik kan er enorm van genieten om ‘s avonds thuis – bij mijn ouders – met ons gezin (onze ouders, broer, zus met haar vriend en ikzelf met mijn vriend) samen te eten en gezellig na te praten met een glas wijn. We zien elkaar veel minder dan vroeger: mijn broer werkt in Brussel en reist heel vaak voor zijn job, ook mijn zus heeft een druk werkleven en is in de weekends vaak druk bezet, dus als we een moment vinden om allemaal samen te eten, doet me dat echt plezier.”

Ik kan eigenlijk niet naar de ‘gewone’ radio luisteren, want ik word er gewoon echt gek van

Je zingt vooral klassiek. Nooit zin gehad de meer populaire toer op te gaan?

“Eigenlijk totaal niet. Mijn passie is klassieke muziek en meer bepaald opera, van barok tot hedendaags. Ik luister altijd naar Klara of Musique 3 en ik kan eigenlijk niet naar de ‘gewone’ radio luisteren, want ik word er gewoon echt gek van. Wat ik wel echt kan appreciëren is jazz-muziek of muziek van Jacques Brel, Queen, kleinkunst… Als ik bijvoorbeeld aan het koken ben, luister ik meestal naar jazz of Franse chansons.”

Wat zou je een Tieltenaar laten zien in Waterloo?

“Ik zou de velden van Waterloo en Lasne tonen: gewoonweg prachtig! De velden zien er ook altijd een beetje anders uit, soms staan ze in bloei, soms zijn ze net afgereden… Ook ons terras is één van mijn favoriete plekjes: volledig gericht naar het zuiden en mooi afgeschermd van de wind. Vanaf het moment dat het buiten 15 graden is, kunnen we buiten zitten om te eten en dat doen we ook. Ik ben echt een buitenmens.”

Privé

Heleen Goeminne viert op Valentijn haar 28ste verjaardag. Ze is de dochter van Anne Lannoo – dochter van kinderarts Lannoo en Filiep Goeminne. Ze heeft een broer Matthias (29) en een zus Liesbeth (25). Ze groeide op in de Pontweg in Tielt en woont nu in Waterloo. Haar vriend heet Alain-Pierre Wingelinckx.

Opleiding en loopbaan

Na de Heilige Familieschool ging het richting De Bron, waar ze zes jaar Latijn-Grieks heeft gestudeerd. In het Lemmensinstituut behaalde ze een bachelor muziekpedagogie, een bachelor klassieke zang en een master klassieke zang. Ze verwierf er ook haar lerarendiploma. Op dit moment werkt ze als gids in De Munt en geeft ze les in de academie van Woluwe en zang in de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut.

Vrije tijd

Joggen of een wandelen door velden en bossen, vrienden uitnodigen zen ze gaat graat op restaurant en op reis.

Interesse in het Zonta Club Roeselare goes classic? www.zontaclubroeselare.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.