Shirley (48) maakt zich op voor Tielts carnaval: “Een moment om eens écht los te gaan”

Door haar moeder Viviane en grootvader Gaston Ameye groeide Shirley Nagel op met carnaval. © foto WME
Redactie KW

Komend weekend viert het carnaval weer hoogtij in Tielt. Eén van de drijvende krachten achter organisator De Orde van de 3 Sleutels is carnavaliste Shirley Nagel. Ze komt uit een echte carnavalsfamilie en mag dit jaar het jubileum van de vereniging vieren. “Ooit is die zelfs opgericht door mijn eigen grootvader.”

Shirley Nagel groeide op met carnaval en ademt carnaval. Niet alleen wijlen haar moeder Viviane Ameye en haar grootvader Gaston Ameye waren drijvende krachten achter De Orde van de 3 Sleutels, ook Shirley én haar partner Andy Tack zijn vaste waarden.

Je familie is een echte carnavalsfamilie?

“Klopt, mijn grootvader heeft De Orde van de 3 Sleutels opgericht in 1980. Ik ben zelf geboren in 1975, dus ik heb eigenlijk nooit anders geweten dan dat er carnaval was in Tielt. Ik ben er dus echt mee opgegroeid. Mijn grootvader was wel iemand die aan de basis stond van heel wat Tieltse evenementen. Zo is hij ook een van de stichtende leden van de Europafeesten. Hij had een restaurant-café, daar werd veel gebabbeld en borrelden er ideeën. En kijk, 44 jaar later bestaat De Orde van de 3 Sleutels nog steeds en vieren we een bijzonder jubileum.”

Een jubileum vieren na 44 jaar is wel bijzonder. Wat maakt dit getal zo speciaal?

“De 11 is eigenlijk een carnavalsgetal, het gekkengetal noemen ze dat, en we zijn dus nu aan 4×11 jaar. Voor carnaval is 11 dus bijzonder, je kan het omdraaien en het ligt tussen 10 en 12, respectievelijk het getal van de perfectie en het heiligengetal. De opening van carnaval ligt ook heel vaak rond 11.11. Dat doen wij niet zo specifiek, wij starten op de zaterdag die daar het dichtste bijligt.”

Jullie vieren carnaval in Tielt wel op een andere dag dan de meeste andere steden. Hoe komt dat?

“Wij organiseren het gewoon altijd vier weken voor Pasen, vandaar dat die datum elk jaar op een ander moment ligt. In andere steden doen ze dat eerder op een vast moment, bijvoorbeeld de tweede week van maart, of de derde van februari.”

Wat is er zo fijn aan carnaval vieren?

“Het is een moment waarop je eens helemaal los kan gaan. Voor mij is het intussen een gewoonte geworden, natuurlijk. Maar het is een tijd om feest te vieren, er eens helemaal uit te zijn.”

Leeft het carnaval nog altijd in Tielt?

“Ons bestuur bestaat slechts uit een klein groepje en het is erg moeilijk om nieuwe mensen te vinden. We merken sinds corona dat jonge mensen het niet altijd meer zien zitten om zich te engageren. Ze houden het liever wat rustig. Dat horen we ook bij andere verenigingen, maar binnen de orde ligt de gemiddelde leeftijd intussen boven de 60 jaar. We zouden dus heel graag wat vernieuwen.”

“We bestaan 44 (4×11) jaar en dat vieren we, want 11 is een carnavalsgetal”

“Bovendien zijn er zeker plekken waar het carnaval veel harder leeft, denk maar aan Zwevezele, Aalst of Heist. In Tielt is dat toch heel wat minder gekend. Veel mensen denken bij carnaval uitsluitend aan de stoet op zondag, maar weten niet dat wij met de orde op zaterdagavond een groot feest op poten zetten. Dit jaar is het sowieso wat bijzonder, want door ons jubileumfeest organiseren we deze keer geen verkiezing tot Prins Carnaval en Sleutelfee. We nodigen wel alle ex-prinsenparen uit. Ze krijgen een mooie plaats in de zaal en ontvangen zaterdag ook onze jaarmedaille.”

Wanneer starten jullie met de organisatie van carnaval?

“Rond de zomer is het altijd even wat stiller, met uitzondering van de rommelmarkt die we dan organiseren, en in september beginnen we terug met alle voorbereidingen. Er is echt veel werk aan de organisatie van carnaval, er gebeurt meer achter de schermen dan je zou vermoeden. Ik neem nu ook de taken over van mijn moeder, die vorig jaar overleed. Zo maakte zij altijd het draaiboek van de artiesten. Ik dacht dat het werk daaraan wel mee zou vallen, maar nu zie ik dat er toch veel tijd in kruipt.”

Wie mogen de mensen op het feestje verwachten?

“Eerst hebben we Hits on Tour en dan komen Jason Bradley en Greg, ofwel The Royal Gents. Ook is er nog een gastoptreden van het mannenballet van Gross-Gerau en is er een afterparty. We gaan zoals steeds vooral voor ambiance en meezingers, dat vinden we erg belangrijk. Dit jaar wordt het bovendien extra spannend, want voor het eerst is er gratis toegang tot het feest en werken we niet met een kaartenverkoop. We weten dus niet hoeveel mensen we mogen verwachten, maar we merken sowieso veel enthousiasme. Ik heb er dus veel zin in.”

Praktisch

Het carnavalsfeest van De Orde van de 3 Sleutels start op zaterdag 2 maart om 20.11 uur in de Europahal. Op zondag 3 maart organiseert Stad Tielt dan de carnavalsstoet, die om 14 uur vertrekt vanuit de Tramstraat en ontbonden wordt aan het Polenplein. Daarna is er nog een afterparty met dj Fluppe in de Europahal.

Meer info vind je op www.ordevande3sleutels.be.

Shirley Nagel


Privé: Shirley Nagel is 48 jaar en komt uit een echte carnavalsfamilie. Ze is de partner van Andy Tack en woont in Tielt.

Studies en loopbaan: De middelbare school volgde Shirley in de Heilige Familie in Tielt (nu De Bron) en ook deels in Gent, waar ze schoonheidszorg studeerde en een zevende jaar winkelbeheer en etalage volgde. Momenteel werkt ze als bediende bij het bedrijf ALM in Pittem, gespecialiseerd in hoogwerkers en heftrucks.

Vrije tijd: Shirley is een carnavaliste in hart en nieren. Door een zwaar hartinfarct anderhalf jaar geleden staan haar andere hobby’s op een lager pitje.