Tieltse moslims willen eigen moskee en starten inzamelactie: “Draagvlak is groot”

Aziz Michmich is de drijvende kracht achter de vzw Ihsan. "In het voorjaar van 2021 willen we aan onze moskee beginnen bouwen." © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

De nieuwbakken vzw Ihsan heeft concrete plannen om in Tielt een moskee op te richten. Het doel is om in het voorjaar van 2021 te beginnen (ver)bouwen en daarvoor werd een inzamelactie op poten gezet. Initiatiefnemer Aziz Michmich is enthousiast. “In en rond Tielt wonen veel moslims, maar voor een moskeebezoek moeten we de auto nemen.”

De vzw Ihsan, wat ‘verbetering’ en ‘schoonheid’ in het Arabisch betekent, zag op 19 maart het levenslicht. “We zijn gestart als een vereniging om mensen met een moslimachtergrond een duwtje in de rug te geven”, klinkt het bij drijvende kracht Aziz MichMich (50). De man kwam op zijn vijfde vanuit Marokko in België aan en woont ondertussen bijna twintig jaar in Tielt. “Met Ihsan helpen we mensen met administratieve uitdagingen, treden we op als tolk en verwijzen we door naar de juiste instanties. We kregen de voorbije maanden vaak de opmerking te horen dat de dichtstbijzijnde moskeeën rond Tielt net iets te ver liggen. Voor ons vrijdaggebed – in niet-coronatijden – moeten we naar Gent, Desselgem of Roeselare. Niet meteen bij de deur en veel mensen zijn ook niet zo mobiel.”

In en rond Tielt woont een bloeiende en groeiende moslimgemeenschap. “Albanezen, Turken, Kosovaren, mensen uit Noord-Afrika… En die groep neemt alleen maar toe. Dat zette ons aan het nadenken en daarom hebben we het idee gelanceerd om hier in Tielt een moskee op te richten.”

Aan de rand van de stad

Die plannen zijn ondertussen concreet. “We twijfelen nog tussen een pand kopen of zelf iets bouwen, al gaat onze voorkeur duidelijk uit naar een nieuwbouw. Maar vooraleer we daarmee van start kunnen gaan, hebben we fondsen nodig. Daarom hebben we vorige week een inzamelactie op poten gezet en die loopt voorlopig als een trein. In amper vier dagen tijd hebben we al ruim 1.000 euro bij elkaar gebracht.”

Een beeld uit de El Nour-moskee in Roeselare. Krijgen de Tieltse moslims straks hun eigen gebedshuis?
Een beeld uit de El Nour-moskee in Roeselare. Krijgen de Tieltse moslims straks hun eigen gebedshuis?© STEFAAN BEEL

Aziz benadrukt dat zijn vzw niet over één nacht ijs wil gaan. “Onze moskee zal er komen, maar we nemen onze tijd. Zo willen we een locatie vinden waar we voor zo weinig mogelijk overlast zorgen. Aan de rand van de stad, met veel parkeermogelijkheden. Op een industrieterrein, bijvoorbeeld. We merken wel dat er een zeer groot draagvlak is en we krijgen nu al veel steun. Niet enkel van de moslimgemeenschap uit regio Tielt, maar van mensen uit het hele land. Dat sterkt ons.”

De moskee moet ook meer worden dan zomaar een gebedshuis. “We willen een ontmoetingscentrum worden, mensen verenigen en een brug slaan tussen de Westerse cultuur en de islam. Ons doel is om het beste van twee werelden onder één dak te brengen.”

Aziz had al een gesprek met burgemeester van Luc Vannieuwenhuyze (CD&V), zegt hij. “De stad reageert positief op onze plannen en we hebben hen ook gevraagd of we vanuit die hoek geen pand kunnen aankopen. We wachten nog op hun antwoord.”

Stad wacht af

Burgemeester Vannieuwenhuyze bevestigt het contact. “De man is een tweetal weken geleden tijdens mijn spreekuur bij me langs geweest op zijn plannen uit de doeken te doen. Ondertussen heeft hij een brief aan het college van burgemeester en schepenen gericht en daar zullen we dit dossier verder bespreken. We wachten de verdere ontwikkelingen af.”

Wie de vzw Ihsan wil steunen, kan een vrije bijdrage doen op het rekeningnummer BE87 0018 9411 8794.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier