Tielts bedrijf slaagt erin beschermende kledij te ontsmetten in strijd tegen corona

© Getty Images
Stefan Vankerkhoven

Het Vlaamse bedrijf DECONTEX NV kan beschermende kledij voor medisch personeel reinigen én ontsmetten, zodat ze herbruikt kan worden. Onderzoekers van het Rega Instituut van de KU Leuven evalueerden de werking van het ontsmettingsproces op een ander coronavirus, het NL-63.

Decontex uit Tielt is gespecialiseerd in de decontaminatie van technisch textiel, zoals ambulancierskledij, brandweerpakken, kogel- en steekwerende kledij en radiografiekledij. Het bedrijf gebruikt hiervoor een technologie die zijn herkomst vindt bij de NASA, waarbij CO² onder hoge druk vloeibaar wordt gemaakt. Zo kan het fungeren als oplosmiddel voor allerlei contaminanten.

Technologie bijgesteld

Tommy Verminck, CEO van Decontex. (foto gf)
Tommy Verminck, CEO van Decontex. (foto gf)

“In het kader van de coronaproblematiek hebben wij onze technologie bijgesteld voor het reinigen en ontsmetten van fragiele voorwerpen zoals mondmaskers en beschermpakken die gedragen worden door de eerstelijnshulpverleners”, vertelt Tommy Verminck, CEO van Decontex. De nieuwe besturingssoftware zorgt ervoor dat de kledij nauwelijks mechanische actie ondervindt en wordt behandeld bij een constante temperatuur van 15°C.

In 2018 bevestigde de Universiteit Gent al dat de technologie geschikt is om microben op textiel te doden. Nu werd in samenwerking met het Rega Instituut van de KU Leuven gekeken of coronavirussen ook kunnen gedood worden. “De werking van het ontsmettingsproces werd door onze onderzoekers getest op een coronavirus dat verwant is aan het SARS-CoV-2 virus. Na de ontsmetting bleek dat de virussen inactief waren”, zegt Elisa Nelissen, persattaché van KU Leuven.

Testprotocol

Virologen van het Rega Instituut stelden een nieuw testprotocol op om de technologie van Decontex te valideren, ongeacht de drager waarop het virus zich zou bevinden. Om de bioveiligheid van het onderzoek te garanderen, gebruikten ze in hun tests het NL63-coronavirus, een ongevaarlijk virus dat nauw verwant is met het SARS-CoV-2-virus. Het virus werd in een cassette gebracht waaruit het niet kon ontsnappen, maar waarbij het wel de effecten van de procedure zou ondervinden. Er werd een speciale variant van het virus gebruikt die een fluorescerend is wanneer het actief en dus besmettelijk is. Daardoor konden de onderzoekers visueel vaststellen dat het virus, na het ondergaan van de procedure, niet meer actief was.

Deze wasautomaten kunnen nu ook mondmaskers en gecontaimineerde covid kledij ontsmetten en reinigen. (foto gf)
Deze wasautomaten kunnen nu ook mondmaskers en gecontaimineerde covid kledij ontsmetten en reinigen. (foto gf)

“Decontex zal zijn oplossing aanbieden onder de vorm van een Mobiele Decontaminatie Unit, een verplaatsbare cleanroom waarin de technologie wordt geïmplementeerd”, vervolgt Tommy Verminck. “De MDU voldoet enerzijds aan de geschikte ISO-klasse en anderzijds aan het Biosafety-Level 3 wat nodig is voor de behandeling van Medisch textiel. Hiervoor werd een samenwerking aangegaan met het bedrijf Perseus, specialist in het beheer van bioveiligheid en biotechnologische regelgeving.”

Op die manier wordt het straks mogelijk voor oa. ziekenhuizen en woon-zorgcentra om hun textiel vlakbij kunnen laten ontsmetten en het snel opnieuw in gebruik te nemen. Alle onderaannemers voor de bouw van de MDU staan in de startblokken, er werden reeds zes units gereserveerd voor de Belgische markt. In dit kader lopen er volgens Tommy Verminck gesprekken met oa. het RIZIV, die mogelijks zal instaan voor een snelle toepassing van deze oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier