Thuisbrouwerij Lechasseur heeft grootse plannen

Maezy Molly en haar man Koen Dejaeghere met hun huidige biergamma, dat in smaken moet verdubbelen. © AV
Redactie KW

Gullegemnaars Koen Dejaeghere en echtgenote Maezy Molly hebben met hun thuisbrouwerij Lechasseur grootse plannen. Het duo wil via crowdfunding investeren in een eigen brouwerij en broedt op een uitbreiding van het biergamma met drie nieuwe variëteiten.

Koen en Maezy begonnen zo’n negen jaar geleden met hun bieravontuur. Een uit de hand gelopen hobby, noemen ze het zelf. Beiden zijn 40 jaar en verdienen met andere werkzaamheden hun boterham: Koen is operator in ploegendienst bij Alpro Soya in Wevelgem, Maezy werkt als magazijnier bij Lecot in Heule.

“Het begon allemaal met een brouwpakketje dat ik voor mijn verjaardag kreeg”, verduidelijkt Koen. “Het resultaat viel zo goed mee dat mijn brouwsel bij familie en vrienden echt wel in de smaak viel. Daardoor ben ik mij via internet almaar meer in het brouwproces en het brouwersvak gaan verdiepen en ging ik verder experimenteren in een grote pot bij Maezy in de keuken. Een brouwsel dat ik gemaakt had voor de verjaardag van mijn oudste dochter sloeg zo aan dat wij daarmee iets moesten doen. Wij gingen een eigen brouwerij uitbouwen, rustig en aan eigen tempo, maar wel vastberaden.”

Nieuwe afzetmarkten

Een naam vinden, bleek vrij simpel. Als je Koens achternaam verfranst, kom je uit bij Lechasseur: met lidwoord en substantief aan elkaar, zoals in de Nederlandse familienaam. En met een getekende jager als symbool op het etiket.

Het resulteerde in 2017 in een eerste biertje: een Saisonvan hoge gisting. In 2018 volgde een Lager, een veredelde ambachtelijke pils met een tik. Beide biertjes kregen via de bierkaart van enkele horecazaken uit het omliggende – waaronder de brasserie Bergelen – enkele bierhallen uit de streek en goede mond-tot-mondreclame vrij snel succes. Het brouwen in volume liet het koppel over aan brouwerij De Feniks in de Heulestraat in Gullegem.

In 2019 zag de IPA of Indian Pale Ale het levenslicht en verhuisden Koen en Maezy met hun productie naar brouwerij Beer Select in Gent, door velen beschouwd als de grootste streekbierenbrouwerij van ons land. “Die werkt ook enorm op export en opende zeker nieuwe afzetmarkten”, zegt Maezy, de officiële zaakvoerster van Lechasseur. “Het bracht onze totale productie over de jaren heen toch al op een 110 hectoliter.”

In natura

2020 bracht geen vernieuwingen: enerzijds door de corona, die zich ondanks het blijvende succes bij particulieren behoorlijk liet voelen; anderzijds door de verbouwingen aan het huis in de Bissegemstraat 105 waar de eigen brouwinstallatie moet komen. Daar kroop volgens Koen enorm veel tijd en werk in. “Wij konden dicht bij huis een akkoord sluiten voor de overname van een installatie van vijf hectoliter. Hiervoor dient plaats gemaakt. Op de definitieve overname en plaatsing is het nog even wachten.”

Voor de investering besliste het koppel gebruik te maken van return based crowd funding. In het Nederlands betekent dit dat sponsors en investeerders in ruil voor hun donatie iets van de brouwerij in natura terugkrijgen. Dat kan gaan van T-shirts of andere gadgets tot voorraden met bier. “We doen het via ulule.com”, voegt Maezy toe.

Ondertussen broedt het koppel op drie nieuwe biertjes: een Fresh Hop op basis van niet-gedroogde hop, een bruin biertje en een fruitbiertje. “Voor allemaal zullen we gebruik maken van Gullegemse hop – ons handelsmerk – die voorlopig nog buiten de gemeente wordt gecultiveerd, maar waarvoor we ook in Gullegem zelf naar passende grond aan het zoeken zijn. Qua plannen zijn we nog wel even zoet”, verzekert Koen ons. “Dat klopt, maar eerst moet onze werf hier opgeruimd zijn dat we klanten fatsoenlijk kunnen ontvangen”, vult Maezy nog aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier