The Mash uit Izegem wil met meest aantal bieren op de kaart in Guinness Book of Records

De horeca moet noodgedwongen de deuren een maand dicht houden, maar dat houdt Jef Pirens en Liesbet Schoonvliet niet tegen om in deze moeilijke tijden creatief uit de hoek te komen. Het koppel wil een gooi doen naar een Guinness wereldrecord: zoveel mogelijk bieren op de kaart hebben staan.

Jef Pirens en Liesbet Schoonvliet van The Mash. © foto Frank

Het wereldrecord in kwestie staat voorlopig nog op naam van het Delirium Café in Brussel. Daar konden ze in 2004 vaststellen dat er in de zaak liefst 2.004 verschillende bieren verkrijgbaar zijn. “Ik meen echter te mogen stellen dat we dat record best wat scherper kunnen stellen“, vertelt Jef. “Ik verzamel al ruim 15 jaar heel wat verschillende soorten bieren. In het begin stalde ik die uit in een bar in mijn kelder, later verhuisden die bieren mee naar mijn brouwerij die ik in 2011 begon.”

“De collectie groeide gaandeweg. De ene keer kon ik een pallet met internationale bieren op de kop tikken, de andere keer ontdekte ik op een zolder een bak Rodenbach uit 1964. Op die manier heb ik heel wat unieke bieren verzameld. Die zijn in mijn zaak vrij verkrijgbaar.”

Controleur

Jef heeft 2.837 verschillende bieren van andere brouwers in de aanbieding. “Reken daar nog bij dat ik er in de loop der jaren zelf nog eens 45 heb gebrouwen en de teller komt op 2.882 te staan”, zegt hij. “Dan moet dat record wel te breken zijn. Ik heb Guinness World Records gecontacteerd en zij gaan me nu binnen de 12 weken laten weten wat de precieze criteria zijn. Al spreekt het voor zich dat ik mijn claim ga moeten staven met foto’s en videomateriaal.”

“Ik maak me sterk dat we een goede kans maken. Zo heb ik recent nog twee nieuwe bieren aan mijn collectie toegevoegd. Er is Halloweener, een bier waar ik 120 kg butternutpompoen eerst op een barbecue liet voorgaren en daarna even liet meekoken. Daarnaast is er ook het nieuwe Ristorno’s en Rabatten, een knipoog naar het recente bezoek van de belastingcontroleur. De naam verwijst naar twee fiscale termen en het bier zelf is bitter en zwart. De controleur vindt immers altijd wel iets dat je nog moet betalen en het brouwen van dit bier stelt dat op ludieke wijze aan de kaak. Misschien is dit bier een leuk eindejaarsgeschenk voor heel wat boekhouders aan hun klanten.” (lacht)

Jef blikt ook al eens vooruit naar oktober 2021. Dan staat er een exclusief feest rond het tienjarig bestaan van zijn brouwerij op het programma. “Het zal van de coronamaatregelen afhangen, maar in goede tijden wil ik 500 mensen ontvangen in een grote tent op mijn parking. De bedoeling is om die dag tien nieuwe bieren in één keer voor te stellen. Elk uur wil ik de mensen een nieuw bier laten proeven. Zoiets is denk ik nog niet gedaan. De bedoeling is dat ze symbool staan voor wat we de voorbije tien jaar hebben verwezenlijkt.”

The Mash moet voorlopig dicht blijven, maar biedt wel de mogelijkheid om afhaalgerechten te bestellen. Op die lijst staat alvast het ludieke Vivaldimenu. “Wie dat bestelt, laat de keuze van het gerecht aan ons over. Net wat er met de nieuwe regering gebeurde: daar hebben ze ook in onze plaats gekozen wie ze er in gestopt hebben”, besluit Jef. (vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.