TEJO Roeselare zoekt nog geëngageerde therapeuten
TEJO Roeselare helpt jongeren uit Roeselare en omgeving die het mentaal moeilijk hebben op de juiste weg. Jongens en meisjes tussen 10 en 20 jaar kunnen er met of zonder afspraak aankloppen en worden er gratis geholpen. Maar TEJO kan nog enkele therapeuten gebruiken om het team te versterken.
TEJO telt 15 afdelingen in België en eentje in Nederland. In West-Vlaanderen kun je terecht in TEJO Oostende, Ieper, Brugge, Kortrijk en Roeselare. TEJO Roeselare richt zich dus op mensen uit de regio Roeselare-Izegem-Tielt. “Iedereen die hier helpt, doet dat op vrijwillige basis”, stipt Marleen Abeele aan.
“In totaal tellen we een tiental vrijwilligers. Daarbij zijn onthaalmedewerkers, maar ook therapeuten. Met Kristel Van Maele, Nike Baeten, Nele Vanacker, Saar Duyvejonck en Cathérine Lannoo hebben we er een vijftal in ons team, maar we zoeken nog versterking. Vooral ook omdat we graag op onze openingsmomenten beschikken over twee aanwezige therapeuten. Jongeren komen hier soms op afspraak, maar wandelen evengoed onaangekondigd binnen. Er is altijd iemand om hen te ontvangen. Is er op dat moment geen therapeut vrij, dan wordt er wel tijd gemaakt voor een kort intakegesprek en wordt een afspraak gemaakt voor een later moment.”
Dames zoeken man
Voorlopig bestaat het team dus enkel uit vrouwelijke therapeuten. “In de opleiding en de hulpverleningssector in het algemeen zien we dat vaak meer dames dan mannen. Maar een heer is zeker welkom. Sommige jongeren vragen ook wel eens specifiek naar een man.”
We wilden ook wel eens weten welke invloed corona had op de gemoedstoestand van onze jongeren. Nike Baeten: “In het algemeen staken door corona veel meer angstproblematieken de kop op. De lockdown was voor veel jongeren niet makkelijk. De jeugd zat thuis en problemen konden ook niet gedetecteerd worden door leerlingenbegeleiders. En wie in een moeilijke thuissituatie verkeert, had het dan dubbel zo moeilijk. Van de andere kant was deze periode een zegen voor jongeren met autisme. Maar nu de scholen hervat zijn, duiken daar de problemen weer op.”
De jongeren worden vaak naar TEJO doorverwezen door school, CLB of familie. Anderen horen het dan weer van bevriende jongeren. In de Nijverheidsstraat 11 kun je op maandag (16-18 uur), woensdag (14-16 uur) en tweewekelijks op donderdag (16-18 uur) terecht. TEJO is gratis en ook anoniem. “We proberen te werken zonder wachtlijst om jongeren zo snel mogelijk te helpen. Daarvoor hebben we uiteraard voldoende therapeuten nodig. Gemiddeld komen de jongeren voor vijf of zes gesprekken. We zetten het maximum op tien. Maar soms heeft iemand ook genoeg aan één goede babbel”, vertelt Matthias Soenen.
“Door de lockdown konden problemen niet gedetecteerd worden”
De grootste doelgroep situeert zich in de 15-16-jarigen. “Dat is ook logisch, want dan worden de meeste problematieken ook zichtbaar”, verklaart Nike Baeten. Ook de therapeuten werken gratis bij TEJO. “Van de jongeren en hun ouders ervaren we dankbaarheid. Wij als therapeuten kunnen gewoon ons werk doen, de administratieve rompslomp hoeven we er niet bij te nemen.”
Marleen Abeele: “In januari 2021 zal het drie jaar zijn dat we bestaan. In die tijd hebben we al 170 jongeren bereikt. Sommige van onze therapeuten moeten afhaken omdat hun professionele verplichtingen veranderen, bij anderen lukt het niet meer door de familiale situatie.”
“Onze therapeuten krijgen hier ook de kans om bijscholing te volgen”, aldus Marie Deboutte. “Je hoeft ook geen psycholoog te zijn. Iedereen die met kinderen en jongeren werkt, komt in aanmerking. We nodigen geïnteresseerden graag uit voor een kennismakingsgesprek.”
Thuis in Krottegem
TEJO Roeselare krijgt steun van het stadsbestuur en de provincie, maar overleeft ook op giften. “We kregen al financiële steun uit diverse hoeken. Van jeugdbewegingen en studentenclubs tot serviceclubs.”
TEJO moet binnenkort ook verhuizen omdat hun huurpand een andere bestemming krijgt. “Maar we hopen hier in de straat te blijven. We zitten hier goed in Krottegem, de scholen en het station zijn vlakbij.” En voor de jongeren die twijfelen om binnen te stappen in de Nijverheidsstraat. “We maken het hier heel huiselijk. En er staat hier altijd wat lekkers om te snoepen”, besluiten de TEJO-vrijwilligers die meteen ook nog eens alle sponsors en vrijwilligers bedanken.
Info: www.tejo.be/ejo-roeselare. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier