Tegen de trend in: Dominiek Hots uit Zwevegem bouwt fietsen van staal

Dominiek Hots maakt fietsen van staal. © JCR
Olivier Neese

In tijden waarbij fietsen steeds lichter moeten zijn, legt Dominiek Hots (42) zich met Alpas Cycles toe op het vervaardigen van stalen (koers)fietsen. “Ik wist vroeger niet welk zen-gevoel je krijgt door met je handen te werken”, zegt de Zwevegemnaar, die jaren de kost verdiende als IT’er.

Was het een midlifecrisis of niet? In 2018 besloot IT’er Dominiek Hots (42) om zijn leven een nieuwe wending te geven en stalen koersfietsen te bouwen. In oktober schakelde hij een versnelling hoger en mondde zijn bijberoep uit in een vennootschap. “Op dit moment is het nog niet rendabel”, vertelt hij. “Daarom combineer ik het bouwen van fietsen, vanuit de kelder onder mijn woning in Zwevegem, met mijn job als zelfstandig IT’er. Zo kan ik organisch doorgroeien, want het is mijn droom om enkel nog fietsen te maken. Altijd al heb ik iets gehad met ‘bedenken en maken’. Daarom ben ik destijds ook in de IT-sector gestapt. Maar mettertijd kreeg ik door dat ik in die wereld enkel nog mails zat te beantwoorden. (lachje) Hoe ouder je wordt, hoe meer je begint te beseffen in wat je goed bent en waar je energie van krijgt. Ik wist vroeger niet welk zen-gevoel je krijgt door met je handen te werken.”

Fietsen naar de Ardennen

Het zaadje voor Alpas Cycles, zoals zijn bedrijfje heet, werd vier jaar geleden geplant. “In een dag of vier wilde ik van thuis naar de Ardennen fietsen. Een klein probleem: een fiets om dat te doen, had ik niet. Toen ik rondkeek, vond ik ook mijn goesting niet. Ik wilde comfortabel een heel stuk rijden, niet koersen of met een lelijke toerfiets eropuit trekken. Ik haalde dan maar een oude stadsfiets die ik nog staan had, helemaal uit elkaar en ik maakte er iets naar mijn smaak van.”

Begeesterd door framebuilding, dat vooral in Groot-Brittannië zeer populair is, besloot hij om daar zo’n specifieke cursus te volgen. “Ik raakte overtuigd dat er nog een gat in de fietsenmarkt is, tussen de performante maar oncomfortabele fietsen en al het schreeuwerige stickergeweld. Een fiets kan ook comfortabel, performant én mooi zijn. Dat is mijn visie.”

“M’n visie? Een fiets kan ook comfortabel, performant én mooi zijn” – Dominiek Hots

Zijn fietsen bouwt hij met stalen buizen. Dat in tijden waarbij er vooral gekeken wordt naar carbon, aluminium of titanium, zeg maar: zo licht mogelijk. “Het is een misvatting dat staal véél zwaarder is dan carbon. De nieuwe stalen buizen zijn dik aan de buitenkant, maar aan de binnenkant soms maar een halve millimeter dik. Neen, die zeer grote gewichtsverschillen behoren tot het verleden. Staal geeft daarenboven comfort. De langeafstandsfietsers kiezen voor deze materie, omdat het de grote schokken opvangt. Staal is heel flexibel om mee aan de slag te gaan. Je kan er alles mee doen. Met carbon is dat al veel moeilijker.”

Intussen zijn er zes Alpas Cycles-fietsen in omloop. “De startprijs bedraagt 1.700 euro, exclusief btw. De eindprijs varieert volgens de specifieke wensen van de klant: welke wielen, welke afwerking… Ik lever het liefst een volledig afgewerkte fiets af, omdat ik wil dat het complete plaatje klopt. Dan heb je voor een 4.000 euro al een fiets.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.