TC Aquila Wingene overdekt tennisvelden en legt drie padelterreinen aan

Voorzitter Tom Deprez op de grasberm naast de tennisvelden, waar drie padelterreinen worden aangelegd. © TVW
Redactie KW

De jonge Wingense tennisclub Aquila heeft grote plannen. Komend voorjaar overkapt de vereniging de vier bestaande gravelvelden om het jaar door te kunnen tennissen en legt ze drie padelterreinen aan. Voor de investering van 700.000 euro kan de tennisclub rekenen op bijna 140.000 euro subsidie.

TC Aquila bestaat amper zeven jaar en al van voor de ingebruikname van de tennisterreinen in de Rozendalestraat bestaan er plannen om ze te overkappen. Zo kan er ook in de herfst en de winter getennist worden en blijft de bar in die periode rendabel. “Daarom hebben we meteen rond om rond ringbalken laten leggen”, zegt voorzitter Tom Deprez. “Eerst dachten we aan een overkapping in de vorm van een ballon, maar die wordt volgens de seizoenen opgezet en weer afgebroken. Bovendien zouden we aan hoge energiekosten liggen, omdat er in de koude maanden constant warme lucht ingeblazen moet worden.”

Tennis onder afdak

Alternatief, maar nog veel hoger in kostprijs en niet te vergunnen op de gemeentelijke sportsite, was een volwaardige hal. “Dus zijn we voor een tussenoplossing gegaan: een tennishal bestaande uit een aluminiumconstructie met dubbelwandig zeil, dat lichtdoorlatend is.” De zijwanden kunnen worden geopend, geen overbodige luxe tijdens de zomer. “Dan zullen we dus onder een afdak tennissen.”

Een visualisatie van het uitgebreide tennis- en padelcomplex van TC Aquila.
Een visualisatie van het uitgebreide tennis- en padelcomplex van TC Aquila.© Parallel Architecten

De club verwacht dat de halconstructie klaar zal zijn in april volgend jaar en meteen daarna wordt gestart met de bouw van drie padelterreinen. Padel is een almaar populairder wordende racketsport, die eigenschappen van tennis en squash combineert. “We merken een grote belangstelling bij 35-plussers die, al dan niet als gevolg van blessurelast, andere sporten vaarwel hebben gezegd. Padel heeft een lage instapdrempel en aangezien het twee tegen twee wordt gespeeld, is ook het sociaal karakter belangrijk”, zegt voorzitter Tom Deprez.

Subsidie van 138.000 euro

De padelplannen kwamen in een stroomversnelling toen bleek dat TC Aquila met deze bovenlokale subsidies zou kunnen losweken bij Sport Vlaanderen. “We vangen voor het volledig dossier van de overkapping en de padelterreinen 138.000 euro op een totale investering van 700.000 euro (exclusief btw), vooral omdat deze regio amper tennis- laat staan padelclubs telt.”

De drie terreinen in kwestie hebben een afmeting van 20 bij 10 meter en zien eruit als een soort kooien met glazen wanden en met omheiningsdraad aan de laterale zijden. De aanleg duurt zes weken, dus tegen de zomer moet de hele uitbreiding van het complex zeker een feit zijn.

Recht van opstal

Om bij de bank een lening te kunnen verkrijgen, heeft de tennisclub bij het gemeentebestuur moeten aankloppen en dat verleent een recht van opstal en borgstelling. “Met deze hele operatie mag onze club in de nabije toekomst op 500 leden mikken, wat van TC Aquila meteen de grootste sportclub van de gemeente zou maken”, hoopt voorzitter Tom Deprez.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier