Studenten sociaal werk van Howest stellen samen met bewoners van inclusief woonproject Cohousing Eikenberg in Brugge een geluksplan op
Vanaf 15 juli zullen de achttien wooneenheden van Cohousing Eikenberg in Sint-Kruis Brugge betrokken worden. Vier huizen zullen bewoond worden door mensen met fysische en psychische beperkingen. Voldoende redenen voor zeven studenten sociaal werk van Howest Brugge om er een onderzoeksproject aan te wijden. Met als doel de realisatie van een algemeen geluksplan voor én met de bewoners.
Vzw Cohousing Eikenberg werd erkend door het Vlaams Agentschap Wonen als proefproject in het raam van experimentele woonvormen. Op een site van 5.000 m² in de straat Eikenberg in Sint-Kruis wordt momenteel de laatste hand gelegd aan achttien wooneenheden. Dit nieuwe woonproject steunt op drie pijlers: cohousing, ecologie en inclusie. De zeven tweedejaarsstudenten sociaal werk hebben zich voor een onderzoeksproject gefocust op die laatste pijler.
Geluksplan
Hoe kan ‘sociale inclusie’ bevorderd worden in ons woonproject? Met die vraag klopte Cohousing Eikenberg aan bij de studenten van Howest. Matthias Brouwers en Hanne Christiaens stelden een individueel en algemeen ‘geluksplan’ op, na een bevraging van en met inspraak van de toekomstige bewoners.
Eén van hen is Jan Travers (29), die een motorische beperking heeft en momenteel nog bij zijn ouders woont: “Voor mij lijkt cohousing een zeer interessante optie om toch de stap te kunnen zetten naar alleen wonen. Cohousing wordt gekenmerkt door meer ruimtes delen dan bij een gewoon appartement en door een nauwere band met de buren en vaker eens dingen samen doen.”
“Toen ik in 2017 het project leerde kennen en hoorde dat ook ecologie één van de kernwaarden was, leek het project op mijn lijf geschreven te zijn. In Eikenberg wordt een grote gemeenschappelijke tuin, een atelier en een paviljoen gedeeld. Iedereen heeft wel zijn eigen privé unit met daarin alle zaken die ook in een gewoon huis of appartement te vinden zijn. Gemeenschappelijke activiteiten als eens samen eten, spelletjes of vergaderingen staan ook op de planning. Activiteiten zijn nooit verplicht, maar een zeker engagement wordt toch wel gevraagd”, alus Jan Travers, die meteen tot voorzitter van de werkgroep inclusie benoemd werd.
Sociale mix
Een andere bewoner, Carlos Ceyssens, wijst op de sociale mix in cohousing Eikenberg: “Om het project betaalbaar te maken werken we samen met een Sociaal Verhuurkantoor. Waar mogelijk is er ook beroep gedaan op projectsubsidies. Bovendien hebben we om de kosten te drukken een werkgroep zelfbouw opgericht, die heel wat inspanningen gedaan heeft. Zo konden we voor de realisatie van ons woonproject binnen het vooropgesteld budget van 5,6 miljoen euro blijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier