Strandredders trappen badseizoen af in Wenduine

Vorig jaar kwamen de redders 594 keer tussen voor baders en watersporters in moeilijkheden.© WK
Vorig jaar kwamen de redders 594 keer tussen voor baders en watersporters in moeilijkheden.© WK
Redactie KW

Kustreddingsdienst IKWV gaf vrijdag aan surfclub Surfing Elephant in Wenduine het startschot voor het komende badseizoen. Vanaf 15 juni kan je in elke kustgemeente al op minstens één redderspost terecht voor een veilige plons in het water, en vanaf 1 juli zijn dan alle 82 reddersposten, verspreid over zo’n 34 kilometer strand, weer alle dagen open.

Net zoals vorige zomer blijft Covid-19 impact hebben op de werking van de strandreddingsdiensten. De bezoekers werden dan ook opgeroepen om ook dit jaar hun gezond verstand te gebruiken en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

“De badgasten kunnen er echter vanop aan: onze redders staan voor hen paraat. We zijn klaar voor een fantastische zomer”, zei Daphné Dumery, voorzitter van IKWV en burgemeester van Blankenberge. Ook in buurgemeente De Haan kan je deze zomer zorgeloos genieten van wat het strand en de zee te bieden hebben. “Op ons uitgestrekte strand – niet minder dan elf kilometer lang – zetten dagelijks 42 redders op tien reddingsposten zich in voor de veiligheid van onze strandgasten”, aldus schepen Mathieu Delbarge.

Vorig jaar kwamen de redders 594 keer tussen voor baders en watersporters in moeilijkheden. Daarnaast vervulden ze ook een belangrijke rol voor 1.079 verloren gelopen personen. Provinciegouverneur Carl Decaluwé roemde de Belgische kust als de veiligste ter wereld. “De cijfers bewijzen het. In een gewone zomer komen meer dan 6 miljoen dagjestoeristen afgezakt naar onze 67 kilometer Belgische kust.”

“Onze strandreddingsdiensten zijn het eerste aanspreekpunt voor de toeristen op het strand. Een onmisbare schakel. Maar ook preventie en sensibilisering zijn belangrijk. Via diverse campagnes maken we de strandbezoekers erop attent dat ze in eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor een zorgeloze strandvakantie”, aldus nog voorzitter Daphné Dumery.

Al voor het achtste jaar op rij worden er 750.000 gratis polsbandjes met de afbeeldingen van Samson en Kabouter Plop verdeeld. Ook de gratis afvalzakjes worden opnieuw in alle kustgemeenten verspreid. De provincie en Toerisme Vlaanderen investeerden in nieuw materiaal; zo zullen tien gloednieuwe Ford Rangers de redders aan zee deze zomer bijstaan in hun taken op het strand.

Tot slot kan je op de website van IKWV, maar ook op de borden aan het strand aflezen hoe het gesteld is met de kwaliteit van ons zwemwater. Deze wordt wekelijks getest en door de redders geafficheerd op de reddersstoelen. Via www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke reddersposten je vanaf 15 juni al terecht kan voor een veilige plons.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.