Straks derde hartchirurg voor dienst cardiologie in AZ Delta Roeselare
De ‘hartafdeling’ van AZ Delta krijgt straks in campus Rumbeke de beschikking over de nieuwste toestellen, maar ook over meer ruimte om operaties en consultaties op een patiëntvriendelijke manier te laten verlopen. Dokter Karl Dujardin kijkt er al naar uit.
Onze afspraak met dokter Karl Dujardin, diensthoofd cardiologie van AZ Delta, loopt wat vertraging op. Hij moet nog enkele stents aanbrengen bij een patiënt. Het leven zoals het is op de dienst cardiologie. Waar het team ieder moment klaar staat om misschien wel het meest vitale orgaan in ons lichaam de beste zorgen toe te dienen.
Het team van AZ Delta, met ook de sites in Menen en Torhout, is omvangrijk. Twee en binnenkort drie hartchirurgen, 14 cardiologen waarvan er zeven in Roeselare actief zijn en zowat 240 medewerkers zorgen voor de permanente bestaffing van de dienst. Voor een harttransplantatie ben je aangewezen op een universitair ziekenhuis in Gent of Leuven, maar alle andere ingrepen worden in Roeselare uitgevoerd. Nu nog in de Wilgenstraat, straks op de campus Rumbeke.
Draadloze pacemakers
En het aantal ingrepen aan het hart is erg divers. “Er zijn de coronaire ingrepen waarbij stents via de lies kunnen aangebracht worden. We sluiten ook openingen in het hart, in de volksmond ‘de parapluutjes’. Er is de klepdilatatie waarbij de vernauwing van de hartklep wordt verholpen, en meer en meer doen we ook klepvervangingen langs de liesslagader.”
“Bij hartritmestoornissen gaan we bij ablatie eigenlijk het hartweefsel dat de stoornis veroorzaakt wegbranden. We brengen ook toestellen zoals pacemakers en defibrillatoren aan. Ook daar evolueert alles snel. De nieuwste generatie toestellen bestaat uit onderhuidse defibrillatoren en draadloze pacemakers. Typisch voor ons hartcentrum is ook dat we 90 procent van de overbruggingen op een kloppend hart uitvoeren, een techniek die er vooral voor zorgt dat de revalidatie van de patiënt vlotter verloopt.”
Opnameduur beperken
De dienst is straks niet enkel aan een verhuizing, maar ook aan een uitbreiding toe. “We werken al samen met het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper, het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en hoewel de Sint-Jozefskliniek in Izegem tot een ander netwerk behoort, onderhouden we op vlak van cardiologie ook nauwe contacten. Raadplegingen zijn er op alle campussen en we proberen ook in een zo groot mogelijke mate de mensen te helpen in de polikliniek. Daar worden ook spoedraadplegingen gedaan, zo vermijden we een pak hospitalisaties. Opnames en opnameduur worden tot een minimum beperkt. Het is ook zo dat bij de basisingrepen in het cathlab aan het hart, de mensen dezelfde of volgende dag al meestal naar huis mogen.”
Om een hartchirurgisch centrum op te zetten heb je een gebied nodig van zowat 400.000 inwoners. Door het uitbouwen van het netwerk is dat er nu al. In het cathlab en operatiekwartier gebeuren bij ons zowat 2.000 hart ingrepen per jaar. Chirurgisch zijn dat er 400, maar dat zijn dus patiënten uit de brede regio. In de komende jaren verwelkomen we niet enkel vier nieuwe cardiologen, maar ook nog een nieuwe hartchirurg. En dat is geen overbodige luxe, want onze huidige twee chirurgen zijn nu al één op twee van wacht.”
Preventie en opleiding
De verhuizing naar Rumbeke brengt natuurlijk bepaalde voordelen mee. “We zitten er sowieso ruimer. Bovendien is alles er logistiek op elkaar afgestemd. Al onze diensten van polikliniek tot hartbewaking situeren er zich als het ware in één groot platform, het aantal bewegingen dat de patiënten en het personeel moeten maken wordt daarom een stuk kleiner. Maar we krijgen ook nieuwe toestellen en we kijken vooral al uit naar de nieuwe monitoring. De beeldkwaliteit is nog een stuk beter bij de nieuwste toestellen. De nieuwste CT- en magneetscans laten nu al toe om hartafwijkingen op te sporen van buiten af. En waar we in het cathlab vroeger twee zalen hadden, zullen dat er nu vier zijn.”
AZ Delta profileert zich niet enkel in het ziekenhuis, maar wil ook daarbuiten preventief helpen. “Zo hebben we in ARhus al enkele infonamiddagen ondersteund waarbij de mensen leren werken met digitale gezondheidsapps. We investeren ook in opleiding van huisartsen, verpleegkundigen, stagiairs…”
“Daarom zal RADar, het ‘zwarte gebouw’ waar de aula is gevestigd, de locatie zijn waar we seminaries en symposia kunnen geven. In september is er de Week van het Hart en voorzien we voordrachten en demonstraties door diëtisten, sportfysiologen en cardiologen”, besluit dokter Dujardin.
Volgende week aflevering 7: het sportmedisch centrum. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier