Straete Kermis in Desselgem terug in de tijd

Straete Kermis viert dit jaar zijn honderdste verjaardag met een stoet die terugblikt op de voorbije eeuw. In de Nieuwstraat zijn van vrijdag 27 tot zondag 29 september nog heel wat andere activiteiten voorzien. Het lokale Feestcomité zorgt voor een bijzondere driedaagse met een uitgebreide programmatie.

Het comité van Straete Kermis met Wim Van Oosthuyse, Eveline Velghe, Bert De Spiegelaere, Ruth Vanlancker, Joselito Vuylsteke, Marie-Jeanne Coopman, Yves Vandorpe, Bart Bracke en Katrien Deloof. © DJW

De leden van het Feestcomité zijn Wim Van Oosthuyse, Eveline Velghe, Bert De Spiegelaere, Ruth Vanlancker, Joselito Vuylsteke, Marie-Jeanne Coopman, Yves Vandorpe, Bart Bracke en Katrien Deloof. Zij hielden sinds begin dit jaar regelmatig vergaderingen om het verjaardagsproject tot in de puntjes uit te werken. Aan de affiche te zien, lijkt dat alvast uitstekend gelukt.

Het grootste evenement is de stoet van zaterdagnamiddag 28 september die om 15.30 uur door de Nieuwstraat trekt en een evocatie brengt van wat er de voorbije honderd jaar te beleven viel. “Wij hebben daarvoor een beroep gedaan op de lokale verenigingen die gretig meewerken. En onze reuzen gaan ook allemaal mee op stap”, laat het comité weten. Onder meer Stavie, Coletje en hun nakomeling Netje die in 1997 alle drie door Straete Kermis werden geadopteerd van een vereniging uit Oudenaarde. Het ouderpaar stapte voor de eerste keer mee op tijdens de kermis van 1998. Zij kregen hun dochter Netje, die in 2000 werd gedoopt, voor het kerkgebouw van Desselgem. Daarnaast zijn er ook nog de reuzen Dolf & Marina, een schenking van wijk de Balling. En blijkbaar is er ook een Uncle Harry die meestal op reis is en in 2004 via het Waregems stadsbestuur werd geadopteerd.

Voor zondag 29 september ligt de nadruk vooral op wat er in de straat zelf gebeurt: veel animatie en activiteiten met ook de traditionele rommelmarkt waarvoor niemand hoeft in te schrijven en zijn of haar spulletjes gewoon op straat kan etaleren. (DJW)

Voor een gedetailleerd programma: www.straetekermis.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.