Stephanie Coorevits en de clichés over singles: “Vrijgezel zijn is verdacht”
Singles zijn onzeker. Ze zijn te veeleisend en ze ergeren zich aan gesettelde stellen. Er doen heel wat clichés over alleenstaanden de ronde. Maar steeds meer mensen leven dan ook alleen. Tegen 2060 is de helft van de Belgen single, zo blijkt uit cijfers van het Federaal Planbureau. Vandaag is dat al een op de drie. Onze columniste Stephanie Coorevits (33) was twee jaar lang vrijgezel en schreef (helemaal alleen) een boek: Handleiding voor de Single. Een ideaal moment om met haar de clichés te bevestigen… of te doorprikken.
Met haar boek in de hand belicht Stephanie Coorevits voor ons de grootste clichés over singles. Al geeft ze meteen een waarschuwing mee. “Wie het boek echt ziet als een handleiding zal zich waarschijnlijk bekocht voelen. Ik waan me allesbehalve een expert. Mijn boek is een opsomming van anekdotes. Met soms heel stuntelige en af en toe gênante probeersels.”
Cliché 1: Singles zijn onzeker
“Vrouwen zijn over het algemeen vaak onzeker. En in een samenleving die gericht is op koppels, is het bijzonder verdacht om vrijgezel te zijn. Je denkt snel: waarom ik? Wat is er mis met mij? Zelfvertrouwen is onmisbaar, als mens en als single. Zelf heb ik ook een lange weg afgelegd. Het is niet makkelijk om telkens wanneer je buitenkomt, vergeleken te worden met je zus. Op festivals spreken mensen mij soms aan, zelden met mijn naam. Vaker op deze manier: ‘Ei, psst, pssst! Da’s dinge! De zus van Annelien.‘ Ik ben supertrots op Annelien, op allebei mijn zussen en op mijn broer trouwens. Maar tien jaar door het leven gaan als ‘de zus van’ is niet zo cool.”
“Vrouwen worden heel vaak op hun uiterlijk afgerekend. Ik heb zelf lang geloofd dat als mensen mij dom, lelijk of oninteressant vonden, dat aan mij lag. Dat ik gewoon meer moeite moest doen. Ik was een pleaser, door gebrek aan zelfvertrouwen. Het is als single superbelangrijk om in de spiegel te kunnen kijken en te zeggen: oké, dit is anders dan op Instagram, maar dit is echt. Ik ben wie ik ben en dat is per definitie goed.”
Cliché 2: Singles zijn te veeleisend
“Dat is absoluut niet waar. Zeg nooit tegen iemand zonder partner dat ze haar verwachtingen moet verlagen. Dat maakt mij kwaad. Ik vraag zelf ook niet veel. Ik wil een man die mij doet lachen, die een ietwat treffelijke volzin kan formuleren en die er niet uitziet alsof hij net een tripje in de gehaktmolen heeft gemaakt. Dat is toch niet veel gevraagd? En als dat toch te veel is, dan is dat toch mijn probleem?! Als ik mijn ideale man nooit zal vinden, dan hoeft dat toch niemand te storen? Die goedbedoelde raad om ‘niet zo streng te zijn’ vond ik als single persoonlijk heel ergerlijk. Mensen zijn vrijgezel omdat ze (voorlopig) niemand vinden die aan hun standaard voldoet. Je hoeft je absoluut niet met minder tevreden te stellen. Je moet doen waar je je goed bij voelt.”
Cliché 3: Singles zijn eenzaam
“Niet elke single is eenzaam. Toch komt het vaker voor dan je denkt en komt niet elke single ervoor uit. Als vrijgezel is je netwerk kleiner. Zeker als je uit een relatie komt, verlies je op zijn minst een deel van je vrienden. En als je weinig mensen hebt, dan loeren depressie en eenzaamheid snel om de hoek.”
Onze maatschappij is niet gericht op singles. Ik hoop dat de overheid daar toch eens bij stilstaat.
“Ik ben introvert. Ik maak van nature niet vlot vrienden. Maar het loont om moeite te doen en uit je kot te kruipen. Iedereen heeft twijfels. Dat is best oké. Je moet alleen je best doen om buiten te blijven komen, overal mensen te ontmoeten. Hoe meer mensen je tegen het lijf loopt, waar dan ook, hoe groter de kans dat je iemand tegenkomt met wie het klikt. Niet alleen om tot een relatie te komen, maar gewoon ook voor jezelf. Je kan nooit genoeg vrienden hebben. Als er één raad is die mijn lezers meenemen, dan hoop ik dat het die is. Geloof het van een ervaringsdeskundige: sociaal zijn, kan je leren. Ik vond het zelfs leuk om single te zijn. Helemaal alleen beslissen wat je eet, wat je kijkt op televisie… Als je sociale leven goed gevuld is, is het makkelijker om je gelukkig te voelen in je eentje. Het is oké om je soms geweldig kut te voelen, maar je kan niet blijven zwelgen in dat gevoel van zelfmedelijden.”
Cliché 4: Singles ergeren zich aan stellen
“Niet altijd, maar het klopt wel dat singles en gesettelde mensen dikwijls met andere dingen bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld kinderen. Ik moet daar ook niet belerend over doen, want ik weet niet wat het is. Het zal wel zo zijn dat je als mama zo verliefd bent op je kinderen dat je moeilijk over iets anders kan praten, zeker in het begin. Kinderen veranderen je leven ingrijpend. Maar mijn beste vriendin, degene met wie ik in het boek WhatsApp-berichten uitwissel, kan gerust ook andere onderwerpen aansnijden. Ik hoop dat ik een moeder zal worden als haar. Dat ik een hele avond kan blijven babbelen over politiek, de nieuwste televisieprogramma’s en allerlei andere thema’s zonder dat de kinderen het middelpunt van mijn leefwereld worden. En daarmee wil ik echt niemand veroordelen. Iedereen moet zijn eigen leven leiden. Ik zeg gewoon dat ik het anders leuker vind. En ik wil gewoon duidelijk maken dat het als single zonder kinderen moeilijk is om wildenthousiast te blijven doen over een leven waar je zelf geen ervaring mee hebt.”
Cliché 5: Singles hebben onenightstands
“Als single heb je onenightstands, dat is een gegeven. En als je er nog geen hebt gehad, dan staat de liefde voor een nacht zeker op je bucketlist. Bij mij waren het eerder teleurstellende ervaringen. Geloof me, het klinkt exotischer dan het is, dus je kan er beter niet te veel van verwachten. Het is louter gericht op het vervullen van een basisbehoefte.”
“Als je achteraf nog eens in bed belandt met diezelfde onenightstand, en zelfs meer dan eens, noem je hem een fuckbuddy. Dat heeft verschillende voordelen. De vertrouwdheid wordt groter, de gêne neemt af, waardoor de seks erop vooruitgaat. Je komt te weten wat de ander leuk vindt. Iedereen moet natuurlijk doen wat hij leuk vindt, maar ik verkies het boven een onenightstand.”
Cliché 6: Singles komen moeilijk rond
“Dat klopt helemaal. Als single kan je je sommige dingen niet veroorloven. Daar heb ik het in het begin lastig mee gehad. Ik wist dat ik als single vrouw zou moeten minderen, maar ik ben er wel van geschrokken hoe spartaans ik moest leven. Als je als single in een stad wil wonen – Kortrijk is trouwens een aanrader – dan moet je al snel rekenen op 700 euro huur per maand. Als single is dat een serieuze hap uit je budget. Het licht aansteken voor jezelf of voor vijf mensen, voor de elektriciteitsmaatschappij maakt dat geen verschil. Eten kopen voor een persoon is moeilijk. De porties in de winkels zijn gericht op gezinnen.”
“Deze maatschappij is echt niet gericht op alleenstaanden. Ik hoop dat de overheid daar toch eens bij stilstaat en de wetgeving aanpast voor de steeds groter wordende groep singles. Ik denk aan een aangepaste huurwetgeving, voordeligere schrijfkosten voor huizen of aangepaste belastingen.”
Marketingstunt? p>
Hoewel ze in haar boek waarschuwt voor friends with benefits, een vriend met wie je af en toe seks hebt, begon Stephanie toch een relatie met een goede vriend. Sinds deze week woont ze samen met Sander in een appartement in Kortrijk. “Ik heb inderdaad niet echt de raad van mezelf opgevolgd”, lacht ze. “Ik heb Sander leren kennen in café De Vagant in Kortrijk. Als gerant zit hij daar meestal. Dus we kenden elkaar vaag. Maar op Werchter stond hij met zijn vrienden naast ons. Daar zijn we beginnen praten. We werden goede vrienden, gingen naar optredens, spraken af op café… Je voelt je bij elkaar op je gemak.” p>
Relatie p>
“Maar ik had nooit gedacht aan een relatie, hij is zeven jaar jonger dan mij. Tot op de Tinekesfeesten in Heule. We hadden allebei iets te veel gedronken en daar hebben we onverwacht iets inniger geknuffeld en gekust. Van vrienden naar geliefden. Achteraf bekeken is het misschien wel de meest gezonde manier om een relatie te beginnen. Een vriend kent je door en door. Het loopt allemaal natuurlijk. Als je begint te daten met iemand die je niet kent, doe je je best om jezelf van de beste kant te laten zien. De ergernissen en kleine kantjes komen later pas naar boven. Mijn vorige verliefdheden waren altijd een crush. Passionele verliefdheid. Nu is het heel rustig gegroeid. Het voelt als de gezondste relatie die ik ooit heb gehad.” p>
Supercool p>
Gedaan dus met het single leven. Een goeie marketingstunt om je ‘handleiding’ in de markt te zetten? “Vrienden lachen daar ook mee. Maar dit was dus absoluut niet gepland. Ik blijf achter de anekdotes en inzichten uit mijn boek staan. De meeste komen ook uit mijn eigen leven. Al heb ik er hier en daar verhalen van vriendinnen tussen verweven. Ik denk dat elke single vrouw dezelfde dingen meemaakt, hetzelfde soort mannen tegenkomt, met dezelfde frustraties en onzekerheden worstelt. Maar ze hebben net zo goed de supercoole momenten. Dus ik hoop dat die herkenbaarheid voor veel andere singles een steun kan zijn. Ik ga zeker de wereld niet veranderen met mijn boek. Ik schrijf gewoon omdat ik zo graag schrijf.” p>
Handleiding voor de Single van Stephanie Coorevits telt 157 pagina’s en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberichts. Het ligt vanaf vandaag in de boekhandel kost 19,99 euro. p>
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier