Stephan is de nieuwe belleman van Kortrijk

Belleman Stephan Vandemaele. © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Stephan Vandemaele (68) uit Marke werd zaterdag tijdens de Rollofeesten in Rollegem verkozen tot nieuwe belleman van Groot-Kortrijk.

Aangezien de vorige verkiezingen voor een belleman plaatsvonden tijdens de Folklorefeesten in Rollegem – deze waren de voorloper van de Rollofeesten – werd na het overlijden van belleman Peter Caesens in maart vorig jaar de verkiezing voor een nieuwe belleman opnieuw tijdens de Rollofeesten georganiseerd.

Enige kandidaat

Twee kandidaten hadden zich ingeschreven, maar uiteindelijk daagde enkel Stephan Vandemaele op. “Hij moest wel de proeven afleggen”, stelde Mickel Schepens, voorzitter van de Rollofeesten. “Enkel wie voldoende punten haalt kan belleman worden.”

Stephan moest zichzelf voorstellen tijdens een lange roep. “Een lange roep bestaat uit 50 tot 100 woorden en een korte roep tussen 25 en 50 woorden”, legt hij uit. “De lidwoorden tellen niet mee.” Verder moest hij het namiddag- en het avondprogramma tijdens een korte roep aankondigen.

Sjampetter

Als vierde proef moest hij aan de jury vertellen waarom hij een goede belleman zou zijn. “Ik heb een luide stem en ook mijn postuur past bij die van een belleman. Ik kan ook wel een scherpe tong hebben”, geeft hij toe. “Tijdens mijn rijkswachtverleden werd ik ook wel eens ‘sjampetter’ genoemd.”

Stephan vond het eigenlijk wel spijtig dat er geen tegenkandidaat was, maar hij slaagde voor alle proeven en wordt dus de nieuwe Belleman van Kortrijk.

Vrijwilliger

Stephan Vandemaele woont in Marke. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Hij werkte 40 jaar voor de overheid want hij was 30 jaar rijkswachter en werkte 10 jaar bij de politie. In zijn vrije tijd is hij al 43 jaar vrijwilliger in basisschool Sint-Paulus in Kortrijk. Hij organiseert er de bosklassen maar zorgt ook dat de school er netjes bij ligt en dat onder meer het afval op tijd weggebracht wordt. Hij helpt ook soms in de refter als er iemand tekort is. Hij zit er ook in de vriendenkring. Daarnaast helpt hij ook bij begrafenissen D’haene/Sereni.

“Ik hoorde dat de plaats van belleman vacant kwam en stuurde mijn kandidatuur in”, vertelt Stephan die graag onder de mensen is.

Gendarmekostuum

Binnenkort mag Stephan zijn kostuum kiezen en worden zijn maten genomen. “Ik zal kiezen voor een gendarmekostuum van vroeger”, zegt hij. “Ik ben het wel gewoon van in tenue te lopen, ik deed dat 40 jaar lang”, lacht hij. Voorlopig zal hij tijdens opdrachten de oude rijkswachtkepie van zijn vader gebruiken. Zijn bel kreeg hij zaterdag al.

Als belleman kan hij van uit de stad gevraagd worden, maar hij mag ook zelf initiatieven nemen om ergens op één of ander feest als belleman aanwezig te zijn.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier