Stefanie Temperman kiest voor butternutsoep met spek en nootjes

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de butternutsoep met spek en nootjes van Stefanie Temperman uit Sint-Eloois-Winkel.

“Een mooie presentatie maakt een gerecht nóg lekkerder, want je eet ook met je ogen”, vindt Stefanie. “Als ik volk over de vloer krijg, laat ik me helemaal gaan met potjes, bokaaltjes en bordjes”, lacht ze.

“Ik hou er ook van om uit te gaan eten en me te laten inspireren door verrassende combinaties van smaken en structuren. Dat vertaal ik dan naar mijn eigen keuken.”

Stefanie Temperman kiest voor butternutsoep met spek en nootjes

RECEPT

voor 15 porties als hapje, voor 8 porties als voorgerecht

INGREDIENTEN

– 600 gram butternut,

– 150 gram gerookt spek

– 1 grote ui

– 1,5 liter groentebouillon

– 1 koffielepel nootmuskaat

– peper en zout

– handvol hazelnoten

WERKWIJZE

Snij de ui in grove stukken. Snij ook de butternut in dobbelsteentjes, maar hou 100 gram apart voor de afwerking van de soep.

Snij het spek in blokjes. Hou ook hier 50 gram spek apart. Stoof de resterende 100 gram spek samen met de ui aan.

Voeg de butternut toe, kruid met nootmuskaat en laat drie minuten meestoven.

Giet er de groentebouillon bij en laat 25 minuten koken. Kruid bij indien nodig.

Mix de soep in de blender en haal door een zeef.

Bak de 50 gram spek goed aan op een hoog vuur zodat de blokjes krokant zijn. Bak ook de hazelnoten kort aan. Blancheer of stoom de resterende blokjes butternut.

Serveer de soep in een weckpotje en dresseer met de spekjes, hazelnoten en butternut. Werk af met verse stukjes pijpajuin.