Stefan Orbie verloor gave en goed nadat zijn woning uitbrandde

Stefan Orbie woont weer bij zijn moeder Martha Devinck.© TOGH
Stefan Orbie woont weer bij zijn moeder Martha Devinck.© TOGH
Tom Gheeraert

Stefan Orbie (57) ontsnapte aan de dood toen op 28 januari zijn tot chalet uitgebouwde caravan afbrandde langs de Stoppelstraat in Westouter, maar verloor zijn hele hebben en houden. Bovendien kon hij niet rekenen op een tussenkomst van de brandverzekering, waardoor de ex-brouwer nu volledig aan de grond zit.

Nu woont Stefan Orbie (57) weer bij zijn moeder Martha Devinck (84) in de Winnezelestraat in de Poperingse deelgemeente Watou, maar tot 28 februari had hij een caravan die hij met een voortent tot chalet had ingericht op de hoeve van bioboer Rik Delhaye langs de Stoppelstraat in Westouter. Maar toen sloeg het noodlot toe. “Ik was moe en was om 21 uur naar bed gegaan”, vertelt Stefan. “Rond 22 uur werd ik plots wakker van dingen die ontploften. Het eerste moment besefte ik niet wat er aan de hand was. Toen zag ik dat de voortent helemaal in lichterlaaie stond. Er was ook heel veel rook, maar toch zag ik dat er nog een plekje bij een venster was waar er nog geen vlammen waren. Daar ben ik gelukkig eruit kunnen springen. Je had het moeten zien, het was net als in een film. Het is een wonder dat ik eruit ben gekomen zonder schrammetje. Achteraf hebben ze me wel naar het ziekenhuis gebracht.”

Geen loods

De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet veel meer doen. “Ze hebben eigenlijk weinig geblust, maar alles gewoon gecontroleerd laten uitbranden. In een paar minuten was alles weg. Over de oorzaak hebben ze niets gevonden. Veel onderzoek werd er ook niet naar gedaan, aangezien ze dachten dat het maar een loods was”, vervolgt Stefan.

Mama Martha Devinck vangt sindsdien haar zoon op in haar huisje in Watou. “Het was geen loods, maar een echte woning”, vertelt ze. “Stefan had alles mooi ingericht. Achter de caravan stond er een cabane van de eigenaar die Stefan ook mocht gebruiken. Hij had er al een wc geïnstalleerd, er ging nog een douche komen. Dat is ook helemaal afgebrand. Alles wat hij had stond in die woning. Souvenirs en mooie dingen die hij zelf gemaakt heeft. Stefan had vroeger een brouwerij, De Bie, vlakbij De Helleketel. Hij brouwde er bieren als Zatte Bie, Helleketelbier, Hellekapelle… De mensen kenden dat, maar door familiale omstandigheden heeft hij dat moeten laten gaan. Dat was zijn levenswerk, maar uiteindelijk bleef er niets meer voor hem over. Hij had juist nog genoeg om een caravan te kopen.” “De eerste jaren stond ik met de caravan op Camping Ypra in Kemmel, maar dan vond ik het toch wat te klein worden”, pikt Stefan in. “Ik wilde ook een tuintje hebben om groenten te kweken, dus was ik blij dat ik op de hofstee van Delhaye mijn caravan mocht zetten. Ik woonde daar reglementair sinds juni vorig jaar, maar had nog niet aangegeven aan de verzekeringsmaatschappij dat ik verhuisd was. Daardoor kreeg ik geen tussenkomt van de brandverzekering na de brand.”

Nu zit Stefan dus helemaal aan de grond. Vroeger kon hij geregeld aan de slag als keukenhulp in restaurants, maar door de lockdown zit hij al maanden zonder werk. “Ik had alleen nog het ondergoed dat ik aan had. Zelfs mijn tanden en mijn gsm zijn in de brand gebleven. Het OCMW is bezig aan het kijken voor een oplossing. Zelf ben ik ook op zoek naar een woning, maar mijn inkomen is momenteel heel beperkt. Ik krijg een uitkering van het ziekenfonds omdat ik aan het revalideren ben van een knie-operatie. Dat loopt nog tot het einde van de maand. Dan moet ik weer stempelen en kom ik weer op amper 400 euro. Daar kan je toch niet van leven. Het is de eerste keer dat ik geen plan heb om hieruit te komen.”

Giften

“Stefan heeft al veel tegenslag gehad in zijn leven, maar altijd vond hij wel iets om uit de miserie te geraken. Hij is zeker bereid om te werken. Mensen die hem willen helpen, mogen altijd een gift doen op het rekeningnummer BE56 00130220 4788 of mij bellen op 0497 68 78 76”, besluit Martha Devinck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.