Steeds meer Bruggelingen verzeilen in armoede

Al in 2018 werd in Brugge campagne gevoerd rond armoede in het onderwijs. Anno 2022 stijgt de armoede in Brugge nog steeds. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Wat zich aankondigde als een goed nieuws show maandagavond in de Brugse gemeenteraad, ontaardde in felle kritiek vanuit minderheid én meerderheid. Raadslid Doenja Van Belleghem (CD&V) vindt dat het stadsbestuur veel meer moet doen om de stijgende armoede te bestrijden.

In het decreet lokaal bestuur wordt bepaald dat gemeenten minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester moeten voorleggen, met een stand van zaken van de uitvoering van hun meerjarenplan.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en Mintus-voorzitter Pablo Annys (Vooruit) verkondigden dat nu al 95 procent van de agendapunten uit hun beleidsplan gerealiseerd of in uitvoering zijn. “Alleen de moeilijkste blijven nog over”, bekende de Brugse burgemeester.

Schuldbemiddeling

Aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad werd gevraagd akte te nemen van het opvolgingsrapport. Gemeenteraadslid Doenja Van Belleghem (CD&V) deed meer dan dat. Ze wees op het feit dat steeds meer Bruggelingen in armoede verzeild raken: “Het aantal leefloners stijgt, steeds meer mensen met schulden smeken om een afbetalingsplan. Stad en OCMW zullen moeten een serieus tandje bijsteken.”

Raf Reuse (Groen) beaamde dit: “In het rijke Brugge vermeerdert volgens Kind en Gezin de kinderarmoede. Er zijn wachtlijsten voor budgetbemiddeling. En die nemen toe: in een jaar tijd van 44 naar 70 gezinnen.”

Mintus-voorzitter Pablo Annys (Vooruit) gaf toe dat Brugge met dezelfde problemen kampt als de andere centrumsteden: “Onze diensten moeten roeien met de riemen die ze hebben. We kampen met personeelsproblemen, vacatures raken niet ingevuld. Vandaar die wachtlijsten.”

Verkeersveiligheid

Volgens Raf Reuse zijn er nog minpunten in het Brugs stadsbeleid: “Amper 13 procent van de voorziene werken die onze stad verkeersveiliger moeten maken, zijn gerealiseerd. En om de beoogde klimaatdoelstellingen te behalen – 49 procent reductie van de CO2-uitstoot – moet de stad veel meer slecht geïsoleerde panden renoveren.”

Burgemeester Dirk De fauw wees wel op een lichtpuntje: “Wat de verkeersveiligheid betreft, is het aantal slachtoffers gedaald. Elke verkeersdode is er één teveel, maar dat cijfer hebben we toch al kunnen terugdringen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier