Startschot voor Eerstelijnszone Waregem-Zwevegem is gegeven: “Samen naar betere zorg”

Heel wat mensen maken deel uit van de eerstelijnszone Waregem, dat zijn startvergadering had in Zwevegem. © GJZ
Redactie KW

In het Gemeentepunt vond onlangs de oprichtingsvergadering plaats van ‘Eerstelijnszone Waregem’. Als een van de eerste in Vlaanderen krijgt onze regio een dergelijk samenwerkingsverband voor de zorgsector.

In heel Vlaanderen komen er een zestigtal eerstelijnszones. In het Gemeentepunt in Zwevegem werd, als een van de eerste in Vlaanderen, deze van de regio Waregem opgestart. “Deze zone omvat de gemeenten Spiere-Helkijn, Avelgem, Zwevegem, Anzegem, Deerlijk, Waregem en Wielsbeke, goed voor zowat 111.000 inwoners”, zegt Delphine Simoens, voorzitter van de zone. In het dagelijks bestuur wordt ze bijgestaan door Leen Verleure en Joke Hennion.

De eerstelijnszones maakten deel uit van de hervormingsplannen die toenmalig Vlaams minister Jo Vandeurzen in 2017 voorstelde. “Die plannen omvatten meer aandacht voor interprofessionele samenwerking, buurtzorg, casemanagers… en moeten leiden tot nieuwe antwoorden op de uitdagingen van de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met chronische aandoeningen”, legt Delphine uit.

Vier Clusters

Midden 2018 werd gestart met de overgang naar deze nieuwe eerstelijnszones. “Dit zijn afgebakende regio’s waarbinnen actoren hun aanbod en werking in onderling overleg op elkaar afstemmen om zo te komen tot kwalitatieve zorg en zorgcontinuïteit voor personen met een zorg of ondersteuningsnood of -vraag. Samen kunnen we zo betere zorg voorzien.” De werking zal aangestuurd worden door een zorgraad, die samengesteld wordt uit vertegenwoordigers van vier grote clusters, met een aantal vertegenwoordigers in de zorgraad per zone. “Er zijn zo vier clusters: lokale besturen, gezondheidszorg, welzijnszorg en ten slotte patiënten en mantelzorgers.”

Huisarts Leen Verleure uit Deerlijk en lid van het dagelijks bestuur, is blij met de oprichting van de eerstelijnszone. “De meerwaarde is dat alles veel beter gestructureerd zal zijn. Ik heb de indruk dat we vroeger soms naast elkaar werkten en zo vaak dubbel werk deden omdat we gewoon niets van elkaar wisten. Dit is een betere samenwerking en hierdoor kunnen we veel efficiënter werken en dat enkel maar de patiënten ten goede komen.” (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier