Stadsfotograaf Etienne Deman overleden

Iedereen in Waregem kende Etienne Deman.© Waro
Iedereen in Waregem kende Etienne Deman.© Waro
Redactie KW

In woon-zorgcentrum Ter Berk in Anzegem is donderdag Etienne Deman overleden op 87-jarige leeftijd. De Waregemnaar was als oprichter van fotoclub Waro een bekend gezicht in de paardenstad. “Niets was hem teveel. Tot diep in zijn tachtiger jaren bleef Etienne op alle evenementen opduiken met zijn fototoestellen”, vertelt bestuurslid Astrid Callens.

Van kindsbeen af was Etienne Deman gepassioneerd door fotografie. “In 1945 kreeg ik van mijn ouders mijn allereerste fototoestel. Voor de aankoop en ontwikkeling van deze films had ik twee aankooppunten in Waregem: Studio Marc en Dirk Eggermont.”

“Via Marc leerde ik andere jongeren uit de streek kennen en vanaf de jaren 60 spraken wij met enkele fotoliefhebbers regelmatig af op café om onze realisaties te bespreken”, vertelde Deman in 2015 zelf bij de vijftigste verjaardag van Fotoclub Waro, die op 1 januari 1965 officieel het levenslicht zag. Tot nu was hij ook voorzitter van de club.

Doorzettingsvermogen

Bij Waro horen we alleen maar mooie herinneringen aan Deman. “Etienne was bezeten door fotografie. Ik vond het knap hoe hij zelf altijd geïnteresseerd was in nieuwe technologie. Hij aarzelde geen moment om van analoge fotografie naar digitaal over te stappen”, vertelt bestuurslid Astrid Callens, die Etienne heel sociaal noemt.

De fotograaf was namelijk op zo goed als elk Waregems evenement terug te vinden. Jarenlang stond hij in voor de fotografie op de Bouw- en Verbouwbeurs en de Nacht van de Humor die de Waregemse afdeling van Unizo nog altijd organiseert. “Dat maakt dat zowat elke Waregemnaar Etienne kende. Hij was ook altijd in voor een babbel.”

Ongeëvenaard was Etiennes doorzettingsvermogen. “Ik weet nog goed hoe hij enkele jaren geleden opdook op Waregem Koerse. Hij moest een tijdje met krukken rondlopen, maar dat weerhield hem er niet van om foto’s te komen nemen. Met zijn krukken én twee grote fototoestellen was hij op de Hippodroom .”

“Dat typeerde hem: hij onderdrukte eventuele kwaaltjes, om er toch maar bij te kunnen zijn. Op de nieuwjaarsrecepties was hij ook steevast aanwezig om foto’s te nemen. Toen het wat moeilijker werd om door de zaal te lopen, zocht hij zelf een hoekje op waar iedereen kon langskomen voor een foto. Dat vond ik echt bewonderenswaardig.”

Stadsarchief

Naast huisfotograaf voor eersteklasser Zulte Waregem was Etienne Deman ook één van de vaste fotografen voor de stad. “ Als je Etienne zag, zag je zijn fototoestel . Ik schrik van dit nieuws, want we verliezen een belangrijk figuur uit het verenigingsleven”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V).

“Het stadsbestuur nodigt vaak leden van een fotoclub uit op stedelijke activiteiten om alles in beeld te brengen. Heel veel foto’s uit ons archief zijn van de hand van Etienne, en daarvoor zijn we hem erg dankbaar.”

Fotoclub Waro plant komende zomer een grote tentoonstelling, die zal fungeren als hommage aan haar stichter en voormalig voorzitter. “Normaal staat die van 16 tot 18 juli gepland, al zijn we nog voorzichtig. We weten niet hoe alles zal verlopen met de coronacrisis: fysiek of online. Maar er volgt zeker een herdenking”, besluit Callens.

Door de coronamaatregelen vindt het afscheid van Etienne in familiekring plaats. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier