Stad Kortrijk zoekt samen met inwoners passende plek voor 27 sculpturen

Foto uit 1968. Dit beeldje stond in de vijver aan de hoofdingang van het Astridpark. De vijver is intussen verdwenen.© Beeldbank Kortrijk
Foto uit 1968. Dit beeldje stond in de vijver aan de hoofdingang van het Astridpark. De vijver is intussen verdwenen.© Beeldbank Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In Trezoor, het Regionaal Erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen, staan nog heel wat verborgen parels die zeker de aandacht van het publiek waard zijn. Voor 27 van die parels zoekt Stad Kortrijk nu een plek in de openbare ruimte en wil daarbij de Kortrijkzanen betrekken.

Met het project ‘Beeld in jouw buurt’ wil de stad de 27 beelden/sculpturen aan de Kortrijkzaan teruggeven. De stad doet dit door samen met hen op zoek te gaan naar mogelijkheden en plekken waar die beelden op een passende, toegankelijke, maar tegelijk ook veilige manier kunnen getoond worden.

Recent werd ‘Groot Gebonden Marmer’ van Paul Van Rafelghem terug in de openbare ruimte gebracht op de begraafplaats van Hoog Kortrijk en sinds de zomer duiken in het centrum van Kortrijk overal ‘ZieMie’-beeldjes op. Op het nieuwe José Vermeerschplein in Heule staan nu enkele sculpturen van Vermeersch. De stad wil daar nu een vervolg aan breien met de hulp van de inwoners van Kortrijk. Zij kunnen ideeën aanleveren over plaatsen in de openbare ruimte die hen geschikt lijken voor deze sculpturen. Dit kan via een formulier op de website van Kortrijk.

“We trekken heel bewust de kaart van kunst in de publieke ruimte. Eerder kochten we bijvoorbeeld al Moeder Aarde in het Albertpark aan, we brachten Gebonden Marmer terug in de openbare ruimte en binnenkort komt de Vlaskapel na jaren terug in het straatbeeld. Ik vroeg me als schepen van cultuur al altijd af waarom zoveel steden en gemeenten kunstwerken in hun depots houden. Het is zonde dat er nog steeds zoveel beelden in Trezoor staan en wil deze nu absoluut teruggeven aan de Kortrijkzanen. Zij kunnen ons helpen”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). De 27 geselecteerde beelden kan je bekijken op de website van Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier