Stad Kortrijk en Quindo roepen scholieren op om na de examens niet samen te troepen

Annelies Nollet

Stad Kortrijk en medialab Quindo roepen scholieren en studenten op om het einde van de examens veilig te vieren. Ze koppelen er een wedstrijd aan. Scholieren die na de examens en tijdens de kerstvakantie met maximum vier tegelijk op pad gaan door de stad en daar een leuke foto van nemen, maken kans op een Kortrijk Cadeaubon van 10 euro.

Na een ongewoon eerste trimester waarin veel scholieren na de herfstvakantie terug gedeeltelijk op afstandsonderwijs werden geplaatst, is de examenperiode nu bijna voorbij. Na die examenperiode trekken de studenten traditioneel de stad in om het einde van de examens te vieren.

In normale omstandigheden is het bekende Straatje aan het Kortrijkse station heel populair. Maar aangezien de horeca nog steeds gesloten is, wordt verwacht dat de winkelstraten druk bezocht zullen worden. Stad Kortrijk wil alle jongeren er daarom nog eens aan herinneren om niet samen te scholen en met maximaal vier personen op pad te gaan. “Shoppen kan enkel individueel. Draag een mondmasker in het winkelwandelgebied en hou steeds de nodige afstand”, klinkt het.

#4veiliginKortrijk

“Als stad begrijpen we dat jongeren nood hebben aan ontspanning en na de examens wat buitenlucht willen opsnuiven. We weten dat de meeste jongeren zich ook houden aan de maatregelen en organiseren daarom samen met Quindo een leuke wedstrijd”, aldus het stadsbestuur.

Jongeren tot 25 jaar oud, kunnen een creatieve, grappige, maar veilige foto nemen in de stad en die op hun sociale media plaatsen met de hashtag #4veiliginKortrijk. De 200 leukste inzendingen worden beloond met een Kortrijk Cadeaubon van €10. Belangrijk: op de foto moet een plekje in Kortrijk duidelijk herkenbaar zijn. “Alle foto’s die vóór 1 januari 2021 online staan maken kans op een prijs, dus ook tijdens de kerstvakantie kan je nog leuke foto’s nemen.”

Met de Kortrijk Cadeaubon kunnen de 200 winnaars terecht in 150 Kortrijkse handelszaken. Zo steunen ze met de winactie meteen ook de lokale handelaar. De stad roept de jongeren ook op om na de examens of na het winkelen aan takeaway te doen, zo ondersteunen ze twee keer een lokale handelaar. Weet wel dat het smullen van zo’n maaltijd met maximum vier personen kan in open lucht.

Studenten

“We stellen de wedstrijd dus ook open naar onze studenten die nog in volle blokperiode zitten en een welgekomen pauze willen nemen. Een leuke foto in een park of een gekke selfie met een ZieMie-beeldje? We kijken uit naar de inzendingen!”, aldus Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs.

“Scholieren willen na een stresserende examenperiode stoom afblazen, dat is niet meer dan normaal. Maar ik wil iedereen oproepen om ook na de examens verstandig te zijn. We bevinden ons nog steeds in een precaire situatie. Trek de stad in, maar houd je aan de regels. Samenscholingen van meer dan vier personen blijven verboden”, besluit burgemeester Ruth Vandenberghe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.