Stad geeft fiat voor nieuw complex met 40 appartementen op verlaten Callewier-site

De oude Spar site in de Gullegemsestraat. (foto KD) © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Jules Fremaut

Naar de herbestemming van de verloederde Callewier-site, in de Heulsekasteelstraat, is het al jaren gissen. Iets minder dan een jaar na de afbraakwerken, die startten in november 2021, raakt nu bekend dat de West-Vlaamse projectontwikkelaar

Belipro plannen heeft om er een appartementencomplex met 40 wooneenheden neer te zetten.

De Callewier-site is al jaren een van de stadskankers in Heule. Vroeger was de Callewier-winkel een van de vele groothandelsmarkten die Heule rijk was, maar sinds de sluiting, zo’n 10 jaar geleden, viel de site met regelmaat ten prooi aan vandalisme. Na jaren van onduidelijkheid kocht ontwikkelaar Belipro in 2020 de gebouwen van Callewier, Moniek Gheysen en Spes Nostra Heule en zette er in november 2021 de sloophamer in. Nu raakt bekend dat er de komende jaren al zeker 40 wooneenheden en een aantal handelszaken herrijzen op de verlaten site. Die appartementen zouden rechtstreeks toegang geven tot het park van Heule en daarom een extra groen karakter hebben, volgens de ontwikkelaar.

Vergunning

De deal werd al enkele maanden geleden beklonken, maar werd in afwachting van de vergunningsaanvraag nog niet gecommuniceerd. “We willen verwarring over de exacte invulling vermijden en communiceren pas als alles echt definitief is”, aldus Belipro. De buurtbewoners van de Steenstraat, Gullegemsestraat en Heulsekasteelstraat zijn dus ook nog niet op de hoogte van de plannen. De aanpalende buren, naast de site, werden wel al ingelicht over de plannen. Over de exacte invulling van de site, blijft het voorlopig gissen. Er is een mondeling akkoord rond een appartementencomplex, tussen ontwikkelaar Belipro en Stad Kortrijk, maar de vergunningsaanvraag is pas voor dit voorjaar. Pas dan wenst de ontwikkelaar meer informatie te geven over naam, timing en prijszetting van het appartementencomplex.

Mobiliteitshinder

Het appartementencomplex wordt het zoveelste nieuwbouwproject op korte tijd in Heule. Eerder lokten de plannen van ontwikkelaar Imroder om drie appartementsgebouwen neer te zetten in de Bozestraat al heel wat protest uit, onder meer door het innemen van groene ruimte en de mogelijke mobiliteitshinder. Vooral dat laatste doet serieus wat vragen rijzen. Het vrachtverkeer bij zo’n nieuwbouwproject kan het verkeer in het drukke centrum van Heule serieus verstoren. De Callewier-site ligt bovendien pal tussen de drie scholen (Spes Nostra Heule, VBS Spes Nostra Lager en Kleuter), wat tot gevaarlijke situaties kan leiden met afrijdende vrachtwagens tijdens schooluren. Projectontwikkelaar Imroder geeft aan dat buurtbewoners zich geen zorgen hoeven te maken.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.