Stad Brugge krijgt eerste dierengedenkplaats

Naast de hondenloopweide werd een dierengedenkplaats ingericht. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In domein de Koude Keuken in Sint-Andries werd naast de hondenloopweide een dierengedenkplaats ingericht met een kunstwerk van de Brugse letterkapper Pieter Boudens, en stadsdichteres Tania Verhelst.

“Een huisdier verliezen, kan veel verdriet veroorzaken. Eigenaars hebben immers vaak een sterke band met hun huisdier, en soms hebben mensen dan nood aan een plek waar ze dit verdriet kunnen uiten“, motiveert schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis (SP.A).

Een overleden huisdier thuis begraven of laten cremeren, is niet altijd mogelijk. “En de oprichting van een dierencrematorium of -begraafplaats is door de strenge Vlaremnormen niet realistisch”, klinkt het. In Brugge kunnen baasjes dus voortaan wel om hun overleden huisdier rouwen aan de gedenkplaats in de Koude Keuken. Het kunstwerk symboliseert de onvoorwaardelijke liefde tussen dier en eigenaar. “En het gedicht van Tania Verhelst verwijst naar de achterliggende idee van eeuwigheid ondanks het verlies. Hopelijk vinden de mensen op deze plek een beetje troost en kunnen ze zich hiermee sterken in hun verdriet.”

Het stadsbestuur voorziet eerstdaags nog een verklarend infobord bij de gedenkplaats. “Mooi, maar wanneer komt er openbare verlichting aan de hondenloopweide, en een drinkplaats voor de honden?”, bemerkt Gerdje De Vlieghe, het baasje van Andrea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier