Stad Brugge koopt Kapucijnenklooster aan

De Godelieveabdij in de Boeveriestraat, die samen met het Kapucijnenklooster dank zij Toerisme Vlaanderen een nieuwe bestemming krijgt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge koopt het Kapucijnenklooster in de Boeveriestraat voor 750.000 euro en geeft het nadien in erfpacht aan Toerisme Vlaanderen. Volgens gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft burgemeester Dirk De fauw andere gegadigden, die een lucratiever bod wilden doen, ontraden om een bod te doen.

Na 400 jaar verlaten de paters Capucijnen Brugge. Ze verkopen hun klooster aan de Stad Brugge. Pol Van Den Driesche (N-VA) vernam dat een projectontwikkelaar, die er betaalbare woningen wou realiseren, ‘afgedreigd’ werd: hij zou van het stadsbestuur toch nooit een bowuvergunning krijgen.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) loochende die aantijgingen: “Ik heb geen gesprek gehad met een makelaar. Toerisme Vlaanderen heeft de stad gecontacteerd, met het oog op de herbestemming van het Kapucijnenklooster en de nabijgelegen Godelieveabdij. Omdat Toerisme Vlaanderen die gebouwen niet zelf mag kopen, stelde deze instantie voor dat de Stad dit doet en ze vervolgens in erfpacht geeft.”

“We hebben het klooster laten schatten en de paters een voorstel gedaan. Ze waren ermee akkoord, op voorwaarde dat het door hen gestichte Fiorettikoor er kon blijven repeteren. Van chantage naar andere geïnteresseerden is geen sprake. Ik hoop dat de paters woord houden, een pater denkt nu dat hij meer geld kan krijgen uit de verkoop aan anderen….”