Sportdienst en Rode Kruis slaan handen in elkaar voor Hartveilige Week: “Lessen reanimatie redden levens”

Frédéric Depypere, Stephan De Backer, Clint Delaere van de sportdienst en Joost Stevens zetten met een AED-toestel de Hartveilige Week in. © NVR
Redactie KW

De sportdienst van de gemeente en het Rode Kruis organiseren van 4 tot en met 9 oktober de Hartveilige Week. In die week geeft het Rode Kruis 7 opleidingssessies reanimatie en AED waarvan de sportdienst de opleidingskost betaalt.

In december 2019 werd voor het eerst in Wielsbeke een automatische externe defibrillator gebruikt. Tijdens een minivoetbalmatch zakte een speler in elkaar. Met behulp van het AED-toestel kon een verpleegster hem reanimeren. “Dat was voor ons de aanleiding om opleidingen AED aan te bieden aan onze sportverenigingen. We wilden die organiseren in april 2020, maar door corona hebben we die 2 keer moeten uitstellen. Toen de Deense voetballer Christian Eriksen op het EK een hartaanval kreeg, verhoogde de vraag bij de verenigingen opnieuw. Zodoende organiseren we nu samen met het Rode Kruis de Hartveilige Week”, legt Clint Delaere van de sportdienst uit.

Een AED-toestel vervangt de reanimatie niet, maar helpt mensen bij het uitvoeren van een reanimatie. “De reanimatie blijft het belangrijkste. Maar het AED-toestel kan door een schok het hart resetten”, zegt Joost Stevens van het Rode Kruis. “Het is onze opdracht om de inwoners zelfredzaam te maken.”

Opleidingssessies

Tussen 4 en 9 oktober zal het Rode Kruis 7 opleidingssessies geven. In totaal kunnen 105 Wielsbekenaren genieten van zo’n opleiding. “De sportverenigingen kregen de eerste kans. Intussen staan de lessen open voor alle Wielsbekenaren. Momenteel vullen we de laatste plaatsen in. De gemeente betaalt het inschrijvingsgeld en op het einde krijgt elke deelnemer een getuigschrift”, zegt Clint.

Voor het Rode Kruis zijn de geplande opleidingen de eerste in anderhalf jaar. “We zijn blij weer te kunnen starten. In de tweede week van oktober starten we onze cursus EHBO en helper, die op 9 dinsdagavonden zal plaatsvinden. En daarna zijn de gemeentemedewerkers opnieuw aan de beurt. Als 10 procent een opleiding reanimatie en AED volgt, dan verlengt de gemeente zijn erkenning van hartveilige gemeente”, besluit Joost. (NVR)


De opleidingen reanimatie en AED vinden elke avond van 4 tot en met 9 oktober plaats tussen 18.30 en 21.30 uur. Op woensdagnamiddag is er een opleiding tussen 14.30 en 17.30 uur en op zaterdagmorgen van 9 tot 12 uur. Inschrijven kan via clint.delaere@wielsbeke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier