Spoil Engine uit Roeselare speelt op prestigieuze Metalcruise

Momenteel dobbert de Roeselaarse metalband Spoil Engine op de Caraïbische Zee tijdens de legendarische ‘70.000 tons of metal’ cruise. Een onvergetelijke ervaring waar ze hun nieuwe plaat ‘Renaissance Noire’ mochten voorstellen.

Steven Sanders, Matthijs Quaars, Iris Goessens en Dave De Loco op het schip: “Op deze kans hebben we acht jaar gewacht.” (gf)

Maandag vlogen ze via een tussenstop in New York naar Miami om vanuit Fort Lauderdale op dit drijvende metalfestival te stappen richting het Mexicaanse vakantie-eiland Cozumel. “Dit roemruchte festival is aan zijn tiende editie toe”, weet Steven ‘gaze’ Sanders, de leadgitarist van dit getalenteerde viertal. “Natuurlijk zijn wij enorm vereerd om deel uit te maken van de line-up. De uitnodiging kwam als een totale verrassing. Toen het nieuws binnenkwam, waren de meeste bandleden sprakeloos. Wij vissen al bijna acht jaar naar deze show. Met onze nieuwe plaat is het eindelijk gelukt. De uitstraling van dit evenement is immens. Metalmagazines zijn hier verlekkerd op en je krijgt heel wat internationale reviews. De eerste zin van de booker van deze metalcruise was: ‘Thank you for your persistence. We might have an opportunity here for you.’ Zoiets moet je juist tegen een West-Vlaming zeggen”, lacht Steven. “Vier uur later was het volledige contract rond.”

“Zo’n cruise kost al snel 2.000 euro, zonder rijkelijk vloeiende drank”

Voor ruim drieduizend metal-freaks is deze vierdaagse een aaneenschakeling van machtige optredens, stevig uit de bol gaan en genieten van zon en zee. “Meer dan zestig bands uit alle genres van de heavy metal rijgen de hoogtepunten aan elkaar. Alle groepen spelen twee shows, gespreid over vier dagen en vier podia. Mainstage op het pooldek, een podium in het Alahambra Theater, de ‘Ice Ring’stage, een omgebouwde schaatspiste met zetels er rond. Intimiteit staat de komende dagen niet in onze agenda. Het wordt een keiharde set”, aldus Steven. “De eerste band begint om 10 uur ’s morgens en de laatste eindigt rond 4 uur ’s nachts. De grote uitdaging is om iedere artiest zijn gewenste materiaal te geven. Alhoewel het voor ons de eerste keer is, mochten we woensdag om 22.30 uur spelen. Een ideaal moment dus.”

Metalconferentie

Eigenlijk is dit schip één drijvende metalconferentie. “Je loopt zowel fans, crew, artiesten, bookers en journalisten tegen het lijf. De sfeer is heel relaxed. Aan het zwembad een cocktail drinken met één van je favoriete bands, dat kan hier gewoon. Er zijn trouwens ook een zeventigtal Belgische fans mee. De gemiddelde leeftijd is 35 jaar, dus toch wel eerder het meer ervaren metalpubliek. Voor veel fans is dit een terugkerend stukje geplande vakantie. Even weg van de winter en het nieuwe festivalseizoen in stijl inzetten. Die uitdrukking hoor je hier wel vaker. Wij kunnen zelf ook af en toe genieten maar ons programma loopt aardig vol. Je kunt je band niet promoten als je voortdurend in de zon ligt te bakken. Interviews en meet & greets met de fans horen erbij. Bij de afvaart hebben we wel met ons vier samen bij zonsondergang gedineerd op het dek met zicht op Miami. Het werd toch even stil aan tafel.” Zo’n cruise kost al vlug tweeduizend euro per persoon, zonder alcoholische dranken. “En die drank vloeit hier rijkelijk. De heen- en terugvlucht naar Florida is ook niet in die prijs inbegrepen. Metalheads zijn nu eenmaal loyaal en doelgericht. Een jaartje hard werken en sparen voor dit evenement, hebben ze er graag voor over.” Dit is volgens Steven echt wel de Mount Everest van hun carrière. “Alles moet op zijn plaats vallen om dit te bereiken. Samen met onze shows op Wacken Open Air, het grootste metalfestival ter wereld en MIDI China in 2018 behoort deze cruise absoluut tot onze top drie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.