Spoedarts protesteert tegen oneerlijke verdeling van premies in zorgsector

Natalie Eggermont, spoedarts in het ziekenhuis AZ Delta en politica voor PVDA. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dit weekend verzamelde Natalie Eggermont, spoedarts in het ziekenhuis AZ Delta en politica voor PVDA, een veertigtal medestanders aan woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk. Onder de aanwezigen PVDA militanten, maar ook vertegenwoordigers van ziekenhuizen en WZC’s. Hun klacht? De ongelijke verdeling van premies. Ziekenhuispersoneel ontvangt een premie van 985 euro, wie in een WZC aan de slag is krijgt niets.

Om het zorgpersoneel te bedanken voor hun harde werk tijdens de coronacrisis, beloofde de federale regering hen een premie van 985 euro. Die beslissing werd op gejuich onthaald, maar zorgt ook voor bezorgdheden. Het is immers zo dat personeelsleden van een ziekenhuis de premie wel ontvangen, want ziekenhuizen zijn een federale bevoegdheid. Maar mensen die in een woonzorgcentrum aan de slag zijn, krijgen niets. Zij vallen onder de Vlaamse bevoegdheid.

Absurde situaties

“Dat leidt echt tot absurde situaties”, aldus Kristof Vankeirsbilck, algemeen directeur van de Groep Zorg H. Familie. Ook hij was zaterdag aanwezig op het protest. “Onze groep telt ongeveer 700 medewerkers die de premie niet ontvangen, 100 anderen krijgen die wel. Die mensen zitten naast elkaar aan een bureau en doen bijna hetzelfde werk! Bovendien heeft iederéén zich keihard ingespannen de afgelopen tijd.”

De boodschap van de 40tal actievoerders die opdaagden was dan ook duidelijk: “Een virus, een premie!” Ze kozen er niet toevallig voor om aan de voordeur van woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk samen te komen. Enkele weken geleden werd het WZC hard getroffen door het virus. Een afdeling met een dertigtal bewoners met dementie raakte er besmet.

Verdeeldheid

“Het beleid van de regeringen zorgt maar voor een ding”, aldus een boze Natalie Eggermont. “Verdeeldheid.” Ze eist dan ook dat Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) de situatie recht zet. “Dit is een zeer duidelijke en onaanvaardbare discriminatie. De medewerkers in die andere sectoren doen even waardevol en risicovol werk in deze coronacrisis en hebben dus recht op hetzelfde loon en dezelfde voordelen als de medewerkers in de federale sectoren.”

De actievoerders eisen premies voor Vlaamse zorgverleners.
De actievoerders eisen premies voor Vlaamse zorgverleners.© AN

De vakbonden en de werkgevers – via de koepel Zorgnet-Icuro – hebben het probleem maanden geleden al voorgelegd aan de Vlaamse overheid. Minister Beke beloofde om er werk van te maken. Begin juli heeft hij zelfs het sociaal overleg opgestart, met de bedoeling om te komen tot een sociaal akkoord voor het personeel in de Vlaamse zorgsectoren. Maar helaas lijkt daar geen schot in de zaak te komen.

“We zijn dan ook dankbaar dat zorgmedewerkers van algemene en psychiatrische ziekenhuizen vandaag hun steun en solidariteit willen betuigen via deze symbolische actie bij ons woonzorgcentrum Sint-Carolus”, aldus Kristof. “De medewerkers voelen zich gesteund door dit initiatief en verwachten dat deze gelijke arbeidsvoorwaarden (extra premies, het loonsysteem en de extra handen red.) op zeer korte termijn vorm kunnen krijgen vanuit de Vlaamse overheid.

De actie duurde ongeveer een half uurtje. Alle aanwezigen droegen een mondmasker. Twee agenten hielden een oogje in het zeil. Er werden vooral slogans gescandeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier