Speelpleinen van Komen-Waasten op slot wegens gebrek aan veiligheidsattesten: “Toestellen moeten afgebroken worden”
De speelpleinen van Komen-Waasten gaan op slot. Na een controle van de Waalse overheid werden nagenoeg alle speeltuigen afgekeurd en mogen ze niet langer worden gebruikt. Het gemeentebestuur zit met de handen in het haar. “We hebben absoluut geen budget voor de aankoop van nieuwe exemplaren.”
Het was een van de paradepaardjes van de legislatuur en een uitstalraam voor de Komense schrijnwerkers: de installatie van de speeltuigen. In de ateliers van de gemeente gingen vakmensen aan de slag, met veelal weinig meer dan gerecycleerde materialen, om er zo speeltuigen te maken. De nieuwe kinderattracties werden één voor één geïnstalleerd op de speelpleintjes, verspreid over het grondgebied. Voor zowel het bestuur als de inwoners was het een heuglijk moment. De burgemeester kon uitpakken met de vakkennis van het gemeentepersoneel en de Komenaars zagen hun speelpleintjes opnieuw tot leven komen. Of toch tot afgelopen week, waar de afbraak van alles werd bevolen.
Geen veiligheidsattesten
“De Waalse overheid, dienst economie, kwam onze speelpleinen controleren. Dat was allesbehalve goed nieuws.” Burgemeester Alice Leeuwerck zag zich geconfronteerd met een erg strenge regelgeving. “De wetgeving rond speelpleinen is enorm strikt, met weinig beweegruimte. Hoewel iedereen het er over eens was dat de speeltuigen de expertise van onze mensen mooi in beeld brachten, werd meteen gevraagd naar de veiligheidsattesten. Die worden geleverd door erkende bedrijven, die meestal ook zelf de speeltuigen leveren. Omdat we zelf alle toestellen hebben gemaakt, konden we geen attesten voorleggen. Meer nog, doordat het eigen productie is, kunnen we die zelfs niet aanvragen. Het resultaat was dan ook ondubbelzinnig: de toestellen mogen niet meer worden gebruikt en moeten worden afgebroken.”
Onverwacht scenario
Door de beslissing worden de speelpleintjes van de gemeente gereduceerd naar eenvoudige graspleinen, waar het bestuur niet meteen een oplossing voor heeft. “In onze budgettering van 2024 hebben we geen rekening gehouden met dit scenario. We hebben ondertussen dan wel reeds een openbare aanbesteding gelanceerd, het is nog maar de vraag of we dit zullen kunnen bekostigen. We komen uit een tijdperk waar een glijbaan vaak niet meer was dan een paar planken met nagels in, maar tijden veranderen. Zo veranderen ook de wetten en die zijn erg streng geworden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier