Sofie Goegebeur uit Kortrijk voedt Too Good To Go-app: “In februari al 31 klanten die dit gebruiken”

© AN
Redactie KW

Via de Too Good To Go-app kunnen zaakvoerders overschotten aan eten aanbieden op de app aan een verminderde prijs.Ook in en rond Kortrijk. Een babbel met enkele lokale handelaars die er gebruik van maken.

Sofie Goegebeur, Les Tartes de Françoise (Kortrijk)

“Een goede deal”

Bij Sofie Goegebeur (33), chef d’atelier bij Les Tartes de Françoise in de Doorniksewijk in Kortrijk, komen er dagelijks Too Good To Go’ers langs.

“In februari kwamen er al 31 mensen iets afhalen“, vertelt ze. “In januari waren dat er 38.” Dat afhalen kan bij Les Tartes de Françoise uitzonderlijk de hele dag. “We hebben een heel strikt beleid, enkel dagverse taarten en quiches worden in de winkel verkocht. Ik weet dus al op voorhand wat er beschikbaar is voor Too Good To Go”, verduidelijkt Sofie. “Vooral op dinsdagavond en zondagmiddag kan dat wel eens wat meer zijn.”

“Ik verdeel alles altijd tot porties van ongeveer 15 euro. Daar betalen mensen dan nog 5,99 euro voor. Je doet dus wel een goede deal”, weet Sofie. “En ook voor ons is het voordeliger. Vroeger kwam iemand de overschotten ophalen, maar daar hielden wij geen cent aan over. Op wat afgehaald wordt doen we verlies maar zeker een vierde van de afhalers neemt nog iets anders mee waar ze wel de originele prijs voor betalen. Tot slot zijn die mensen dikwijls heel anders dan ons vast cliënteel. Als ik hoor van een mama dat ze dit anders niet zou kunnen betalen, dan ben ik heel blij dat we meewerken aan de app.” (AN)

Thomas Seynhaeve, Atelier Rosa (Menen)

“Vooral Fransen komen langs”

Atelier Rosa, de ambachtelijke chocolaterie van Lies Ledure en Thomas Seynhaeve, ging in november vorig jaar in zee met Too Good to Go. “Het waren Gentse vrienden die hierover begonnen”, volgens Thomas. “Daar was de app al goed gekend. Het leek ons dan ook geen slechte zaak om ook eraan deel te nemen. Sowieso zijn de resten bij ons heel erg klein, maar hoe dan ook is weggooien een regelrechte zonde.”

Het systeem werkt eenvoudig en vooral razendsnel. “Meestal duurt het geen tien minuten voor onze overschotten verkocht zijn. Het valt wel op dat merendeel van de gebruikers uit Frankrijk komt”, merkt Thomas. “We zien wel meer en meer Belgen.” (CLL)

Rik Delhaye Slagerij Delhaye (Menen)

“Het gaat razendsnel”

Rik en Cathy, de zaakvoerders van slagerij Delhaye uit de Bruggestraat, zijn fervente gebruikers van de app. “We hadden er al over gehoord op televisie, maar het is vooral omdat onze eigen dochter ons aanspoorde dat we contact namen met Too Good To Go. Voor een slagerij is het bijna onmogelijk om zonder overschotten te werken. Het is een ramp wanneer we die moeten weggooien, net voor een sluitingsdag of vakantie”, verklaart Rik.

“Voor ons was het dan ook meteen in kannen en kruiken. Het is eenvoudig om te gebruiken, het is razendsnel en het resultaat is veel milieuvriendelijker dan alles in de vuilnisbak kieperen. We zetten onze overschotten meestal op donderdag en zondag online en vaak is het al besproken nog voor we goed en wel onze deur kunnen sluiten. Het gaat echt razendsnel.”

Het valt de slager op dat bijna iedereen uit Frankrijk komt, waar de app gigantisch populair is. “De Belgische gebruikers zijn eerder een uitzondering, maar daar komt gestaag verandering in”. Rik en Cathy zijn ondertussen hevige fans: “We aarzelen geen enkel moment om Too Good To Go aan te raden bij collega’s of kennissen.” (CLL)

Harm Brunswyck, ‘t Vissershuys (Kortrijk)

“Al een jaar werken we zo”

Harm Brunswyck (44), zaakvoerder van de recent compleet vernieuwde viswinkel ‘t Vissershuys, werkt al bijna een jaar met Too Good To Go. “Mijn echtgenote had ergens een artikel gelezen over de app en mij erover verteld. Omdat we op zondagmiddag nogal wat overschot hebben, besloot ik om dat uit te zoeken. Maar nog voor ik daar de kans toe kreeg, stond er al een vertegenwoordiger van de app in onze winkel. Die heeft mij dus niet echt meer moeten overtuigen.”

Harm heeft enkel goede ervaringen met het systeem. “Bij ons kan je alleen afhalen op zondag vlak voor we sluiten om 12 uur omdat maandag onze sluitingsdag is. Wat op zaterdag gemaakt is, kan ik dus niet meer verkopen op dinsdag. Het gaat vooral om bereidingen zoals tomaat-garnaal of een dagschotel.”

Winst maakt Harm niet met het systeem. “Ik verkoop alles zowat aan de helft van de prijs, dat is onder mijn aankoopprijs. Bovendien sta ik ook iets meer dan een euro af aan Too Good To Go zelf. Maar vroeger ging alles de vuilnisbak in dus het is zeker een verbetering. Sinds we gestart zijn heb ik nog maar één dagschotel moeten weggooien.” (AN)