Roeselaarse handelszaken rekenen op betere bekendheid Too Good To Go

Charlotte van NOWME is voorstander van het concept. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Via de Too Good To Go-app kunnen handelszaken overschotjes aanbieden aan een verminderde prijs. Ook in Roeselare en Izegem zijn al bakkers, koffiebars, supermarkten en zelfs een viswinkel te vinden waar pakketten aangeboden worden.

NOWME is een koffiebar, gelegen in de Noordstraat. De uitbaters zijn sinds kort ook te vinden op de Too Good To Go app. De bar wordt in de winter drukker bezocht dan in de zomer, waardoor er in de zomermaanden vaak taartjes en gebak overblijven. Uitbaatster Charlotte Haevegeer moest de overschotten voorheen vaak in de vuilbak gooien. Ze kende het concept van Too Good To Go niet, totdat de organisatie van de app zelf contact met haar opnam. “Sindsdien verkoop ik, zeker in de zomer, zo’n drie pakketten per week. Hiermee maak ik geen extra winst, maar daarvoor doe ik het ook niet. Voor mensen is het de ideale manier om de koffiebar beter te leren kennen. Ikzelf voel me er ook beter bij aangezien ik geen voedsel meer in de vuilbak hoef te gooien. De pakketten bestaan uit taartjes, verse sapjes en yoghurt met granola.” Charlotte Haevegeer maakt zelf geen reclame voor de app maar ze merkt wel dat het minder bekend is hier. “Volgens mij slaat de app wel meer aan in grootsteden, in Roeselare vind ik dat het concept wel wat beter bekend mag worden.” Veel nieuwe klanten lokt de app niet. “De gebruikers die komen via Too Good To Go, komen dan vooral om hun pakket op te halen. Ongeveer een derde van de Too Good To Go app-gebruikers komt eens terug voor onze bar.”

Het personeel van De Lochting biedt twee keer per week pakketten aan.
Het personeel van De Lochting biedt twee keer per week pakketten aan.© STEFAAN BEEL

Elke keer meteen uitverkocht

Het personeel van het biologisch tuinbouwbedrijf De Lochting probeert bij de productie van groenten steeds zo weinig mogelijk in de vuilbak te gooien. Dit doen ze door een efficiënt teeltplan op te stellen om zo weinig mogelijk groenten op overschot te hebben. Ze berekenen hoeveel gewassen ze nodig hebben en wanneer deze het best geplant worden. Als er in het verleden dan toch een teelt was die meer opbracht dan verwacht, dan werden de overschotten verkocht aan het personeel voor 50 cent. “Toen ik via Facebook las over Too Good To Go, leek dit wel een goed idee om eens bij ons te proberen. Bij overschotten worden de pakketten nu verdeeld. Een deel gaat naar de app en een ander deel wordt geschonken aan goede doelen voor armoedebestrijding. Dat laatste deel past perfect bij de visie van ons tuinbouwbedrijf”, aldus Dominique Gheysens. De pakketten worden tweemaal per week aangeboden op de app, de eerste keer op dinsdag en de tweede keer op donderdag. “De pakketten zijn steeds meteen uitverkocht desondanks dat we er nergens reclame mee maken. Deze app helpt niet alleen voedselverspilling tegen te gaan. Voor ons dient het ook als een communicatiemiddel om aan anderen in Roeselare te laten zien wat De Lochting is en wat we doen”, zegt Dominique.

Bij Aquafish leerden ze de app kennen via het programma 'Over Eten)
Bij Aquafish leerden ze de app kennen via het programma ‘Over Eten)© (foto Wim)

Niet zo bekend in Izegem

Sinds eind november staat Aquafish op de Too Good To Go-app. Ze leerden het concept kennen via het één-programma ‘Over Eten’. De uitbaters werden lid van de Facebookpagina en amper een dag later werden ze al gecontacteerd door de app. “Voor ons is dit ideaal om overschotten weg te kunnen werken. Anders gooiden we die in de vuilbak of gaven we het weg”, aldus Cindy Braeckevelt. De viswinkel sluit op maandag en dinsdag waardoor alle overschotten van de zondag die dag nog weg moeten. “We hebben een vaste klant die enkel voor die pakketten op zondag komt. Ook de rest van de week worden soms pakketten aangeboden, afhankelijk van hoeveel we over hebben.” De uitbaters benadrukken dat de overschotten zeker niet slecht zijn. “Mensen denken bij vis misschien dat ze bedorven voedsel zullen krijgen, maar dat is zeker niet zo. Wat we verkopen, verkopen we omdat het de volgende dag niet meer kan worden verkocht in de winkel omwille van de houdbaarheidsdatum.” Het concept is nog niet zo bekend in Izegem. Naast Aquafish staat er nog een bakkerij en een supermarkt op de app, en daar blijft het bij. “Ik heb al met twee uitbaters van supermarkten hier in Izegem over het concept gepraat. Ze kenden de app niet, maar plannen ook om er binnenkort mee te beginnen.”