Sociale woningen rolstoelvriendelijkst in onze provincie

foto Getty © Getty Images/Maskot
Redactie KW

Net geen vier op de 100 sociale woningen in onze provincie zijn behoorlijk vlot toegankelijk voor wie in een rolstoel beweegt. Dat is weinig, maar in vergelijking met andere provincies, haalt West-Vlaanderen het hoogste aantal rolstoelvriendelijke sociale woningen.

De cijfers komen van Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers die ze vroeg bij Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele. In onze provincie zijn in totaal 1.079 van de 30.748 sociale woningen aangepast voor rolstoelgebruikers. Dat is iets meer dan 3,5 procent.

Ter vergelijking: in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant is niet eens 1 procent van de sociale woningen aangepast, in Limburg gaat het om 2,5 procent.

Vergrijzing

Volgens CD&V-parlementslid Katrien Schryvers is de aanpassing van zulke woningen voor rolstoelgebruikers niet alleen belangrijk voor mensen met een handicap. Maar ook voor de vergrijzende bevolking kunnen die aanpassingen van nut zijn en ertoe bijdragen dat mensen langer thuis kunnen wonen.

De cijfers zijn gepubliceerd in Het Nieuwsblad. Daar reageert ook de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Zij nuanceert de cijfers. Het gaat om huizen die tot in de details zijn aangepast voor rolstoelgebruikers. Maar eigenlijk, zo zegt de vereniging, zijn veel meer huizen in ons aanbod geschikt voor mensen met een rolstoel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier