https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sociale kruidenier De Brug opent de deuren

Daniël Bossuyt en Anita Patyn werden in de bloemetjes gezet door schepen Bram Deloof in de nieuwe sociale kruidenierswinkel De Brug. © ADM
Redactie KW

In sociale woonwijk Spijker en Schardauw opende sociale kruidenier De Brug de deuren. Kwetsbare gezinnen kunnen er terecht voor gezonde voeding. “We werken niet meer met pakketten, hier kunnen ze zelf kiezen wat ze wensen aan te kopen”, zegt schepen van Sociale Zaken Bram Deloof.

De sociale kruidenierswinkel is twee dagen per week open. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen er winkelen en elkaar ontmoeten. Via de sociale kruidenier wil Kuurne gezonde voeding toegankelijk maken voor iedereen die het moeilijk heeft en tegelijk ook een aangename ontmoetingsplaats creëren. De etenswaren worden nog steeds geleverd door de West-Vlaamse Voedselbank en door FoodAct13. Waar de Voedselbank de etenswaren voornamelijk via de groothandel krijgt, legt FoodAct eerder de nadruk op verse producten, zoals groenten en fruit.

“Naast het winkelen wordt ook ontmoeting een belangrijke pijler bij de sociale kruidenier”, vervolgt Deloof. “De winkel ligt vlak naast het buurthuis in Spijker en Schardauw waar onze buurtwerker haar bureau heeft. Daardoor kunnen mensen die naar de winkel komen extra ondersteuning krijgen en kunnen ze voor of na het winkelen met al hun vragen terecht in het buurthuis.”

Naast het winkelen wordt ontmoeting een belangrijke pijler – Schepen van Sociale Zaken Bram Deloof

Niet iedereen kan zomaar winkelen in De Brug. De maatschappelijk werkers van het sociaal huis kijken na of iemand voldoet aan de voorwaarden. Afhankelijk van de financiële situatie en van de gezinsgrootte krijgt men een budget toegewezen waarmee men aankopen kan doen. Er zijn ongeveer 140 gezinnen in Kuurne die hiervoor in aanmerking komen. En ongeveer de helft, iets meer dan 70 gezinnen, maken gebruik van deze dienst.

Afscheid Anita en Daniël

Een sociale kruidenierswinkel openhouden, betekent ook veel werk en zonder vrijwilligers lukt dit niet. Dankzij ‘give-a-day’ vond de sociale dienst een tiental nieuwe vrijwilligers die de winkel zullen openhouden, de voedingswaren sorteren en etaleren en de administratie uitvoeren. Anita Patyn (77) en haar man Daniël Bossuyt (76) zijn twee vrijwilligers van het eerste uur die nu afscheid nemen. Gedurende 19 jaar zorgden zij voor de verdeling van de voedselpakketten. Nu het nieuwe systeem opstart, nemen zij afscheid van De Brug. Anita: “Ik had graag nog twee of drie jaar verder willen helpen Maar we worden een dagje ouder en het nieuwe systeem is voor ons te ingewikkeld geworden. We zijn blij dat we al die jaren zovele mensen konden helpen en we stoppen met een goed gevoel. Ik zal het wel missen.”

Anita en Daniël werden door schepen Deloof in de bloemetjes gezet. Hij bedankte hen voor hun jarenlange inzet. (ADM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.