Seingevers leiden markt, koers en rally in goede banen in Sint-Eloois-Winkel

De seingevers staan elke dinsdag paraat op de markt in Roeselare. (foto JS)© Stefaan Beel
De seingevers staan elke dinsdag paraat op de markt in Roeselare. (foto JS)© Stefaan Beel
Redactie KW

In 2015 richtte Rik Goemaere uit Sint-Eloois-Winkel seingeversclub Rikko op. De vereniging telt inmiddels een honderdtal leden. “In normale omstandigheden krijgen we driehonderd opdrachten binnen per jaar. Vorig jaar waren er dat maar vijftig. We staan te springen om mee te helpen bij sportwedstrijden.”

Op de Roeselaarse dinsdagmarkt helpen een tiental stewards mee om alles in goede banen te leiden. De vrijwilligers letten er onder andere op dat iedereen zijn mondmasker draagt en er niet te veel mensen rond een kraam troepen. Het merendeel van de stewards is aangesloten bij seingeversclub Rikko. De vereniging werd in 2015 opgericht door Rik Goemaere (67) uit Sint-Eloois-Winkel. “Ik was vroeger aangesloten bij de club in Beveren bij Roeselare, maar na een discussie besloot ik om een eigen club op te richten.”

Rik hield seingeversclub Rikko boven de doopvont. De club groeide snel en telt inmiddels een honderdtal leden. Rikko is daarmee één van de grootste seingeversclubs in onze provincie. Restaurant Petrouska op het Stationsplein is het clublokaal. “Onze leden zijn vooral oudere mensen. Het is moeilijk om nog veel jonge vrijwilligers aan te werven.”

300 opdrachten

Seingeversclub Rikko werd afgelopen zondag tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne voor het eerst dit jaar ingezet.

“In het verleden hadden we ook opdrachten in het Zilveren Spoor in Moorsele, maar die zijn er nu niet meer. We tekenen niet enkel bij wielerwedstrijden present, maar helpen ook bij rally’s de veiligheid garanderen.” Voor 2020 kreeg de seingeversclub ieder jaar een driehonderdtal opdrachten binnen. In het coronajaar 2020 was dat een pak minder. De seingevers werden een vijftigtal keer ingeschakeld.

“Terwijl we andere jaren soms eens moeten afzeggen omdat we gewoon nog niet met genoeg zijn, was dat vorig jaar een pak minder het geval.”

Minder geduldig

Terwijl andere seingevers vooral uitkijken naar de rally, is Rik een echte koersliefhebber. De komende maand staan er voor hem en zijn team verschillende opdrachten op de wielerkalender. Zo zullen de seingevers het verkeer tijdens de E3-prijs in Harelbeke en aan de start van Dwars door Vlaanderen in goede banen leiden.

“In vergelijking met vroeger zijn de mensen wel een pak minder geduldig. Wanneer het peloton is gepasseerd, wil men zo snel mogelijk terug vertrekken. Dat zorgt soms voor onveilige toestanden.”

Pistolet

Voor verschillende organisaties is het niet altijd even eenvoudig om nog voldoende seingevers te vinden. Zo wordt de wielerwedstrijd Gent-Staden sinds enkele jaren niet meer vanuit Gent gereden, maar ligt de start ook in Staden. “Toch wil ik iedereen aanraden om seingever te worden. Als echte sportfan beleef je de sport vanop de eerste rij. Het is een sociale opdracht, ten midden van het volk.” Seingevers zijn vrijwilligers, een grote som moet men na een opdracht niet verwachten.

“Nee, voor het geld moet je het alvast niet doen. Voor een koers krijg je meestal een vijftiental euro en een pistolet. Seingever zijn is een echte liefhebberij.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier