Scoutsgroep Ruddervoorde trekt ook deze zomer weer op kamp
Op kamp gaan, ook voor de leden van scouts Ruddervoorde is het een hoogtepunt van hun jaarwerking. Dit jaar zullen er zo’n 144 leden verdeeld in vier groepen op kamp vertrekken.
Na een moeilijk coronajaar zijn de kapoenen en wouters op zondag 4 juli vertrokken op kamp in het scoutslokaal Den Tybaert in Sint-Gillis-Waas. Op vrijdag 9 juli komen ze terug thuis. Maandag 12 juli vertrekken de givers naar Herbeumont, op een mooi kampterrein, grenzend aan de Semois voor tien dagen.
22 juli is de dag dat de jonggivers vertrekken naar hetzelfde kampterrein, ‘de wissel’ zoals ze dat in hun leiding soms noemen. Het buitenlands kamp van de jins staat gepland van 9 tot 19 augustus. Zij trekken gewapend met tentjes en slaapzak naar het verre Tsjechië.
Aan de verschillende kampen gaat er veel voorbereiding vooraf. “Wij hebben eigenlijk vrij vroeg beslist om op kamp te gaan. We gingen na de kampen van vorige zomer ervan uit dat het dit jaar toch zeker opnieuw in bubbels van 50 ging mogen. Het nieuws van de uitbreiding naar bubbels van 100 kinderen was voor ons dus alleen maar een extra bevestiging voor de reeds geplande kampen”, vertelt Robbe Wille.
Lokale handelaars
De voorbereiding van de verschillende kampen gebeurt door de takleiding, zeg maar het hoofd van elke tak. Zij maken de dagplanning op, kijken voor de inschrijvingen, communiceren met de ouders enzovoort. De spelletjes en activiteiten worden voorbereid door de rest van de leiding. In de dagplanning van de takleiding staat aangegeven wanneer van wie een spel verwacht wordt.
Naast de normale zaken als kijken voor kortingen, aankopen in grote hoeveelheden, het huismerk in plaats van de duurdere merken kopen, neemt de hoofdleiding niet onmiddellijk ingrijpende maatregelen om de kosten te drukken.
Wat ze wel doen, is op voorhand kijken wat ze allemaal zullen nodig hebben zodat de boodschappen en dus de winkelbezoeken zo efficiënt mogelijk gebeuren. Verder wordt ook gekeken wat bij de lokale handelaars kan aangekocht worden.
“Op die manier steunen we de lokale economie en bouwen we verder aan onze goede band met de lokale gemeenschap”, geeft Robbe mee.
Coronamaatregelen
Op kamp worden de aanbevelingen van Scouts en Gidsen Vlaanderen in verband met corona gevolgd. Zij volgen de maatregelen van de overheid op de voet en gieten die dan in duidelijke richtlijnen voor alle scoutsgroepen en jeugdbewegingen in het algemeen. “Uiteraard gebruiken we ook ons gezond verstand. Zo letten we extra goed op het handen wassen, afstand met derden bewaren, mondmaskers op openbare plaatsen enzovoort.”
“Het komt er eigenlijk op neer dat we voor onze gasten een ‘coronavrije omgeving’ willen creëren wanneer ze op kamp zijn.”
“We mogen ook van geluk spreken, dankzij de vlotte werking van het vaccinatiecentrum en bijgevolg een hoge vaccinatiegraad hier in Oostkamp, heeft iedereen van de leiding die meegaat op kamp reeds zijn of haar eerste prik gekregen.”
“Sommigen zijn zelfs al volledig gevaccineerd. Eén prik biedt uiteraard nog geen volledige bescherming, maar het geeft toch al een geruster gevoel”, besluit de hoofdleider. (GS)
De Vereniging
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier