Schepen Verbrugge bezoekt wekelijks de crypte van de O. L. V.-kerk

Schepen Cindy Verbrugge in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Schepen Cindy Verbrugge in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Elke week toont een bekende inwoner uit de regio zijn of haar favoriete plekje. De crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Zeelaan is voor schepen Cindy Verbrugge haar uitverkoren plek, die ze al koestert sinds haar kinderjaren.

“Als klein meisje kwam ik hier samen met mijn mama, en dan mocht ik een kaarsje aansteken”, herinnert Cindy zich. “Nu zet ik de traditie verder met mijn eigen kinderen… Ik heb hen hier als kleuters hun weesgegroetjes leren bidden. Op een dag sprak priester Stephan Houtman mij aan. Hij had ons een tijdje gadegeslagen en het had hem ontroerd. Zo ben ik op zijn vraag twee jaar geleden mee in het bestuur van de kerkfabriek gestapt, hoewel ik niet bepaald een gelovige katholiek ben!”

Toevlucht zoeken

Er gaat geen week voorbij zonder dat Cindy even een bezoekje brengt aan de crypte. “Soms is dat maar heel kort, soms kom ik meerdere keren langs of breng ik, net zoals mijn mama vroeger, een bloemetje mee”, zegt Cindy. “ In deze mooie sfeervolle omgeving komt een mens tot rust, kan je even mijmeren over je geluk of je verdriet… Ik merk dat mensen hier zeker in coronatijden meer hun toevlucht zoeken. Die momenten van stilte doen soms goed! En ik durf ook wel zeggen dat ik hier regelmatig kwam tijdens de blokperiode, net omdat het hier stil was, en om af te koelen op de warme dagen.”

“Priester Houtman en zijn team houden de crypte in ere. Hij is ook de stuwende kracht achter de jaarlijkse Fatima-herdenking, wat van De Panne een uniek bedevaartsoord maakt. Vorig jaar hebben de oude glasramen weer hun oorspronkelijke plaats gekregen. Als de zon ondergaat zie je het Mariabeeld schitteren!”

Fatimaschelpen

“Maar ik heb ook een ‘economische’ band met de crypte”, lacht Cindy. “ Ooit werkte ik als jobstudent in de nabijgelegen cadeau- en souvenirwinkel van Jean-Pierre Dedrie. Wanneer de bedevaartperiode begon, van 13 mei tot 13 oktober, maakten we montages met schelpen en daarin Fatimabeeldjes… Ik heb duizenden Fatimaschelpen gemaakt. Ze verkochten als zoete broodjes aan de bedevaarttoeristen die met bussen toestroomden en dikwijls elk jaar terugkwamen, want ze maakten er een daguitstap van.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten